image image image

Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća NeumPovodom Dana općine Neum i blagdana Gospe od Zdravlja, patrona neumske župe,  u Neumu je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Neum. Svečana sjednica je održana u petak, 26.08.2016. u kino dvorani Grand hotel Neum s početkom u 19.30h.

Prije svečane sjednice položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomen obilježju- Križu u Neumu za sve poginule hrvatske branitelje.

Predsjednik OV Neum, Mirko Pavlović, otvorio je svečanu sjednicu i na samom početku pozdravio sve nazočne vijećnike,  predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, crkvene predstavnike, te stranačke dužnosnike.  Sjednici su prisustvovali brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti susjednih gradova, kako iz BiH, tako i iz Republike Hrvatske.

Izvješće u povodu obilježavanja Dana općine Neum i blagdana Gospe od Zdravlja podnio je načelnik općine Neum , dr. Živko Matuško, te je iznio sve razvojne, gospodarske, kulturne, sportske i ostale događaje koji su obilježili razdoblje od protekle sjednice OV-a do ove današnje.

Od značajnih gospodarskih projekata  istaknut je nastavak radova na objektu „SUNČANA OBALA“ koji je privatiziran od strane poduzeća Orka d.o.o. U tijeku je obnova hotela koji će dodatno obogatiti turističku ponudu Neuma i omogućiti otvaranje ovih radnih mjesta.

U izvješću načelnika Matuška, istaknut je i projekt „CB GREEN“ kojeg provodi Općina Neum sa partnerima, a koji je odobren u sklopu IPA prekograničnog programa  Hrvatska - Bosna i Hercegovina. Ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti iz ovog projekta na području Bosne i Hercegovine vrijedan je 253.000,00 €. A kroz navedeni projekt ove je godine postavljena LED javna rasvjeta na novoizgrađenoj šetnici uz samu obalu – Surdup I., te je izvršena zamjena postojećih svjetiljki sa energetski učinkovitim, LED svjetiljkama, uz duž cijele obale, u ulici dr. Franje Tuđmana. Radovi će se nastaviti i u mjesecu rujnu kad se očekuje postavljanje  solarnog rasvjetnog sistema na poluotoku Kleku.

Projekt  ‘’Bicikliranjem kroz povijest’’ – Revitalizacija stare uskotračne pruge ‘’Ćiro’’ je također projekt koji financira Europska unija kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina, a na kojem je Općina Neum partner u implementaciji istog. Opći cilj projekta je doprinijeti integraciji gospodarstva u pograničnim područjima Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovine kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude – biciklističke staze koja će prolaziti obnovljenom starom uskotračnom prugom ‘’Ćiro’’.

Općinsko vijeće Neum je još u kolovozu 2015.  donijelo Odluku o osnivanju Razvojne agencije „Nera“ d.o.o. Neum,  koja ove godine počinje i službeno sa radom. Agencija ima za cilj planirati, izrađivati i implementirati  razvojne projekte financirane iz nacionalnih fondova, europskih fondova ili drugih međunarodnih agencija, te kroz programe i projekte provoditi Strategiju razvoja Općine Neum,  te time pridonijeti razvoju turizma, ruralnom i poljoprivrednom razvoju općine.

U izvješću, između ostalog, su još navedene aktivnosti na izgradnji produžetka javnih stepeništa na potezu Mimoza-plaža, kao i javnih stepeništa na potezu Trstenica-Primorska; izgradnja i puštanje u upotrebu dječjeg igrališta u naselju Bregovi I.;  rušenje objekata u ferijali, zbog privođenja namjeni lokaliteta sukladno planskoj i projektnoj dokumentaciji (izgradnja općinske zgrade, trga  i drugih sadržaja); u cilju opskrbe Neuma vodom sa izvorišta Blace urađena je projektna dokumentacija i nabavljena potrebna oprema itd.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Neum dodijeljene su i nagrade općine Neum za 2016. –u godinu, koje je uručio načelnik općine dr. Živko Matuško.

Osobnu nagradu dobio je Stanislav Vukorep za doprinos u očuvanju kulturno povijesne baštine, a skupnu nagradu za humanitarni rad u lokalnoj zajednici dobile su časne sestre Služavke Malog Isusa iz Neuma. Nagrade za razvitak gospodarstva i zapošljavanja u lokalnoj zajednici dobila su poduzeća : Judik d.o.o. Neum, Jadranpromet d.o.o. Neum te Neretvanac d.o.o. Neum.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su HKUD Lindžo i  Marin Previšić.
Na završetku sjednice svi uzvanici nastavili su zajedničko druženje uz svečanu  večeru.

Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća Neum Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća Neum Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća Neum Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća Neum Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća Neum Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća Neum Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća Neum Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća Neum Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća Neum Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća Neum Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća Neum Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća Neum Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća Neum

viadinarica-bluetrail

Tko je Online

Imamo 52 gostiju i nema članova online

Statistika

Danas58
Jučer86
Tjedan315
Mjesec1861
Ukupno130617