+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Općini Neum na Plitvičkim jezerima svečano uručen ugovor iz  Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine

U cilju pružanja potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine s iznosom financiranja od 9,1 milijuna kuna za 2022. godinu.

Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne (regionalne) razine i predstavlja podršku u unapređenju socijalne/društvene, javne, komunalne, okolišne i kulturne infrastrukture.

Program pridonosi potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini i osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i njihov gospodarski oporavak. Doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda u pograničnom području te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.

Općina Neum je na ovaj Javni poziv aplicirala s Općinom Ston, projektom “Rekonstrukcija sustava javne rasvjete primjenom mjera energentske učinkovitosti u Stonu i Neumu”. Ukupna vrijednost projekta je 243.135,22 kuna, odobreni iznos od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za ovaj projekt je 190.000,00 kuna. 

Ugovor u ime Općine Neum je na Plitvičkim jezerima potpisao načelnik Dragan Jurković.

Ministrica Nataša Tramišak je na svečanosti uručivanja ugovora rekla da taj program pridonosi jačanju položaja Hrvata uz granicu, Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH, također i stvaranju preduvjeta za smanjenje negativnog demografskog trenda u pograničnom području, te da podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.

Prošle je godine u njih uloženo šest milijuna kuna, ove godine devet, a zbog činjenice da je za ta novčana sredstva bilo prijavljeno 213 projekata, za narednu je godinu planirano 17 milijuna kuna.

Tramiščak je naglasila da konkretni programi neće samo poboljšati neku infrastrukturu, ojačati lokalne i vjerske zajednice, škole, kazališta, dječja igrališta, već će se kroz tu suradnju ojačati i partnerstva, prijateljstva Hrvata u Hrvatskoj i onih u BiH.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas rekao je da taj program pridonosi potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini i osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske, gospodarskom i svakom drugom razvoju.

Prema Milasovim riječima, upravo je dobar odaziv na takve programe znak jamstva opstanka Hrvata u BiH, te je poželio da pridonese povratku iseljenih Hrvata.

Taj program smatra “samo početkom suradnje za dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, jednakopravnost, gospodarski oporavak i za uspostavu konstitutivnosti kakva treba biti”.

„Mi smo jedan narod, živimo u dvije države, dvije domovine, imamo zajedničku prošlost, sadašnjost, a i budućnost“, rekao je Milas i dodao da „za jedne bez drugih nema sreće, nema smisla“.

Savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova Domagoj Knežević rekao je da ministar Gordan Grlić Radman ima Bosnu i Hercegovinu stalno u fokusu ne bi li se ostvarila jednakopravnost i ravnopravnost zajamčena ustavom, te je dodao da su prekogranični projekti iznimno važni za jačanje položaja Hrvata u BiH, ali i Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori.

Skip to content