+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Na Radimlji održana komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta

“Nakon preduge šutnje o stradanjima hrvatskih vojnika i civila na Križnim putevima kojim su odvođeni u logore i razna stratišta, tek se glasno progovorilo nakon devedesetih godina prošloga stoljeća.

Poznato je kako je jedan od Križnih puteva vodio u Hercegovinu. Brojni su svjedoci koji su otkrili lokacije stratišta, a jedno od najvećih je upravo ovo na kojem se nalazimo Radimlja. Tu su izvršeni strašni zločini nad zarobljenim vojnicima i civilima”, rečenice su kojima je u nedjelju, 29. svibnja, započela komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta na Radimlji kod Stoca.

Nakon himne hrvatskog naroda, minutom šutnje svatko se osobno pomolio za poginule i stradale na Radimlji i na svim drugim stratištima hrvatskih vojnika i civila stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Vijence i svijeće pored spomenika položili su:

Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, koje je predvodio dr. Dragan Čović skupa sa svim predstavnicima društvenog života Bosne i Hercegovine,
Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković, zajedno s ostalim gradonačelnicima i načelnicima, među kojima je bio i načelnik općine Neum Dragan Jurković,
Izaslanstvo Republike Hrvatske na čelu s veleposlanikom gospodinom Ivanom Sabolićem, te Počasni Bleiburški vod i ostala izaslanstva.

Svetu Misu predslavio je Biskupijski vikar za Trebinjsko – mrkansku biskupiju don Antan Luburić.

Na kraju svete Mise, stolački župnik don Ljubo Planinić zahvalio se svima na dolasku, posebno
ujedinjenom pjevačkom zboru s prostora Mostarsko – duvanjske i Trebinjsko – mrkanske biskupije, organizacijskom timu na organiziranju današnje sv. Mise i komemoracije i svim predstavnicima društvenog života u BiH.

 

Skip to content