+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
U Broćancu kod Neuma održana stručna radionica pod nazivom “Kako cijepiti masline?”

Danas je u Broćancu kod Neuma održana stručna radionica pod nazivom “Kako cijepiti masline?”.  Ovo je ujedno i druga po redu radionica o maslinarstvu u Neumu, koju Općina Neum organizira u suradnji s Federalnim agromediteranskim zavodom, u cilju podizanja svijesti o modernim poljoprivrednim praksama i unaprjeđenjem konkurentnosti domaćih maslinara na tržištu.

Radionicu o cijepljenju ili takozvanom navrtanju maslina, tehnikom pod koru, održali su  stručnjaci Marijo Leko, dipl.ing.polj. i dr.sc. Miro Barbarić, dipl.ing.agr. 

Stručnjaci su okupljenim maslinarima na praktičnim primjerima približili tematiku, te ih uputili u sami proces navrtanja maslina. Uz praktične demonstracije, sudionici su imali priliku postavljati pitanja, razmjenjivati iskustva te raspravljati o najboljim praksama u maslinarstvu. 

Na samoj radionici prikazali su pripremu plemke, način pripreme podloge i tehniku izvođenja s tim da su stavili naglasak na nekoliko točaka koje su važne ukoliko se netko odluči baviti ovim poslom. Objasnili su kako je ovo jedan od najlakših načina prenamjene sorte ukoliko, iz nekih razloga, vlasnici nisu zadovoljni sortom koju imaju u svom masliniku.

S obzirom na pozitivne reakcije sudionika i korisne informacije koje su dobili na radionici, možemo zaključiti kako je ovakav oblik edukacije i razmjene iskustava od izuzetne važnosti za daljnji razvoj maslinarstva u općini Neum.

Skip to content