+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
30. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i 17. godišnjica Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH

Danas je u Mostaru u vojarni ,,Stanislav Baja Kraljević“, održana vojna svečanost povodom obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i 17. godišnjice Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

Svečanost obilježavanja okupila je brojne predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i dužnosnike državnih, entitetskih, županijskih i općinskih predstavnika vlasti te goste iz Republike Hrvatske. Svečanosti je nazočio Mario Banožić, ministar obrane Republike Hrvatske.

Visoko izaslanstvo dužnsnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, predvodio je dr. Dragan Čović.

Ovoj svečanosti nazočio je i načelnik općine Neum, Dragan Jurković.

„Najveću zaslugu za strukturu koju danas ima Bosna i Hercegovina nosi Hrvatsko vijeće obrane. Danas smo se prisjetili svih aktivnosti koje su urađene kroz rat, ali i svega onoga što je Hrvatsko vijeće obrane dalo kao doprinos obrani hrvatskog naroda i uspostavi BiH. To je nešto nemjerljivo i bez tog doprinosa veliko je pitanje u kojem bi smjeru išla i kako bi Bosna i Hercegovina danas izgledala“,  kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra obrane BiH na obilježavanju 30. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane i 17. obljetnice Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

„Ne treba bježati od povijesnih činjenica, istine i onoga što se događalo. Ali, mi smo država tri konstitutivna naroda, a Oružane snage BiH nastale su iz tri zaraćene strane. Bogu hvala da imamo mogućnost da gradimo jedinstvene Oružane snage BiH“, kazao je Krešić.

Zapovjednik Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, brigadir Martin Pažin obraćajući se nazočnima istaknuo je kako se s pravom i ponosom može reći da su pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane dali veliki doprinos stabilizaciji ukupne situacije u BiH i potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Brigadir Pažin uručio je predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjedatelju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Draganu Čoviću priznanje za izniman doprinos u ostvarenju programskih zadaća i promicanju uloge i značaja Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

U petak, 8. travnja 2022. godine u Mostaru će biti održana središnja svečanost obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i 17. godišnjica Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

Skip to content