+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
“Dani Mediterana 2021”- Općina Neum dobila priznanje za sudjelovanje u projektu Mediteranska prehrana – Kada brend upoznaje ljude.

Dani Mediterana se po četvrti put održavaju u Neumu. Manifestacija je ovo u sklopu Neumskog ljeta koja okuplja brojne domaće i strane izlagače koji svoje proizvode žele predstaviti neumskoj publici i turistima.
Svake godine je odaziv i interes za ovim sajmom sve veći, pa tako ove godine izlagači dolaze iz raznih mjesta, Crne Gore, Hrvatske, iz raznih krajeva BiH od Čapljine i Stoca, preko Livna, Žepča, Pala, Banja Luke, Bihaća, Sarajeva i drugih.

Ponuda se sastoji od hercegovačkog pršuta, preko maslina i vina kao glavnih simbola naše prelijepe Hercegovine, mediteranske kulture poput smokve, grožđa, šipka, i prerađevina istih, rakije, meda, sira, ljekovitog bilja, raznih rukotvorina i drugih proizvoda iz ostalih krajeva.
Raznolikost izlagača garantira i raznovrsniju i bogatiju ponudu na štandovima, a posjetitelji su vidno uživali u kapljicama najboljih ​vina i likera, okusima domaće hrane i raznoraznih domaćih pripravaka.

Dane Mediterana službeno je otvorio zamjenik ministra poljoprivrede, vodiprivrede i šumarstva HNŽ-a g. Perica Bulić.
Istaknuo je kako Neum ima nešto što rijetki mogu spojiti, a to je more i poljoprivreda, te da je taj spoj neprocjenjiv.

Jedan od gostiju otvaranja bio je i doc. Jurica Primorac s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru.
On je Neumu predstavio projekt Mediteranska prehrana – Kada brend upoznaje ljude.
Radi se o projektu brendiranja Mediteranske hrane, kulture i proizvoda.
To je brend koji je zaštićen pri Europskom uredu za intelektualno vlasništvo u kojemu sudjeluje devet zemalja medju kojima je i Bosna i Hercegovina.
Prvi korisnik koji je aplicirao na ovaj projekt je upravo Općina Neum sa sajmom Dani Mediterana, te je tim povodom g. Primorac uručio i posebno priznanje Općini Neum i načelniku općine Neum Draganu Jurkoviću.

Načelnik Jurković se obratio nazočnima, te izrazio zadovoljstvo da se ovakav jedan sajam odvija upravo u Neumu, te da iz godine u godinu raste i napreduje. Istaknuo je kako mu je izuzetna čast da je ove godine po prvi put prisutan kao načelnik Općine Neum, te da se unatoč epidemiji sajam nastavio.
Načelnik Jurković je pohvalio sve koji rade na organizaciji ovog događaja, kao i sve sudionike koji dolaze iz različitih gradova i zemalja regije.
Izrazio je želju da se ovaj sajam iz godine u godinu raste i privlači sve veći broj izlagača, s naglaskom da će Općina Neum kao glavni organizator na tome ustrajati i dati maksimalnu podršku razvoju ovoga događaja. Zahvalio se svim izlagačima, te im poželio ugodan boravak i druženje u Neumu.

Program otvaranja upotpunile su neumske mažoretkinje svojim gracioznim plesnim koracima i HKUD Lindžo iz Neuma koji je zapjevao tradicionalni hercegovački bećarac i zaplesao Lindžo, simbole tradicije i kulturne baštine našeg podneblja.

Skip to content