+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
FOTO: Načelnik Dragan Jurković nazočio komemoraciji za žrtve Blajburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda na Radimlji

Na Radimlji kod Stoca jučer je održana središnja komemoracija u Bosni i Hercegovini za žrtve Blajburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda. Radimlja je postala simbol stradanja i mjesto pijeteta za tisuće mučki pogubljenih žrtava u Vidovu polju i okolici Stoca. Svake godine u svibnju ovdje se održava komemorativno misno slavlje. Komemoracija na Radimlji skroman je doprinos priznanju patnje svih žrtava s šireg područja Hercegovine, gdje je završavao jedan od krakova križnih putova nakon Bleiburga.

Povodom obilježavanja 79. obljetnice svetu misu predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski monsignor Petar Palić.

Komemoraciji je nazočio i načelnik općine Neum, Dragan Jurković, uz brojno izaslanstvo predvođeno Darijanom Filipović, izaslanicom predsjednika HNS-a BiH i zastupnicom u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH; Gordan Grlić Radman, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske; izaslanstvo Federalne Vlade s ministricom prometa i komunikacija  Andrijanom Katić, ministrom pravde g. Vedranom Škobićem i ministricom kulture i športa gđom. Sanjom Vlaisavljević. Vladu HNŽ-a predstavljala je predsjednica Marija Buhač s ministrima dok je Vladu Županije Zapadnohercegovačke predvodio predsjednik  Predrag Čović.

Također su nazočili gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH  Ivan Sabolić i Marko Babić, generalni konzul Republike Hrvatske, Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik, Zajednica Hrvata Istočne Hercegovine, predstavnici Počasnog Blajburškog voda, Hrvatsko žrtvoslovno društvo, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Pododjel za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća pri HNS-u.

Misno slavlje uveličao je ujedinjeni zbor koji je animirao don Dragan Filipović; don Ante Luburić, biskupijski vikar; fra Jozo Grbeša, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije; te stolački župnik don Gordan Božić.

Prigodnim riječima prisutnima se obratio gradonačelnik Stoca g. Stjepan Bošković, ističući kako svakoga poštujemo bez obzira na bilo kakve različitosti, ali svoje ne damo i za svoje se borimo.

Na Radimlji, ispred oltara mogla se vidjeti maketa mauzoleja i vanjskog oltara, veliki projekt koji se uskoro planira realizirati na Radimlji. Maketu, ali i glavni projekt napravili su mladi arhitekti Ana Bogdanović i Petar Planinić.

 

Skip to content