+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
FOTO | Predavanje Domagoja Vidovića “Neum na razmeđu kultura i interesa” napunilo dvoranu

Predavanje Domagoja Vidovića “Neum na razmeđu kultura i interesa” napunilo je dvoranu župne crkve Gospe od Zdravlja sinoć u 19 sati.

Jezikoslovac i doktor znanosti Domagoj Vidović u svom predavanju objasnio je važnost geostrateškog položaja Neuma, bogatstvo njegove kulture i baštine te se dotaknuo i interesne kontekstualizacije Neuma i njegovog zaleđa. Predavanje je održano u organizaciji Općine Neum.

– Neum je važno geostrateško mjesto, njegova pozicija osigurava sigurnost svim okolnim mjestima. Posebno mi je drago što načelnici Neuma i Stoca razumiju kulturno-povijesnu važnost svojih općina te njihovu važnost u geografskom smislu. Matice koje vi imate na području općine Neum (župa Gradac) najstarije su matice u Bosni i Hercegovini. U tim maticama je vaša povijest, povijest ovoga kraja, to morate čuvati i znati vrednovati, rekao je Vidović.

– Postoje različita biskupska izvješća te popisi stanovnika koje je radila Austro-Ugarska država, zatim popis vlasnika zemljišta koji govore o nepostojanju muslimanskog stanovništva na području općine Neum. Prostor od Neuma do Hutova je od 18. stoljeća etnički najčišći prostor, a da ne govorimo od prije 18. stoljeća. Čak i za vrijeme Hadži-bega, koji je boravio u Hutovu, nije izgrađena džamija, rekao je Vidović.

-Kad imate bogatu vlastitu baštinu, onda će se za nju netko boriti. Budite ponosni, nama nedostaje ponosa i optimizma, doći će vrijeme dobrih i pravih ljudi, a nekako mi se već čini da polako dolazi. Ako mi sami ne pišemo vlastitu povijest, drugi će nam je pisati, ovim riječima profesor Vidović završio je svoje predavanje.

 

Skip to content