+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
FOTO: Svečano otvoreno “Neumsko ljeto 2022”

“Tamo gdje si svugdje blizu, a od sviju daleko.
Pritiješnjen i slobodan u isto vrijeme.
Sa bezbroj lica, identitetom skrivenim pod zapetom pločom, u žulju od dikele, pogači pod sačem, po sto puta krpljenim mrežama i šupljijem bječvama.

Bijelim klačardama i raštikom pod ulje. Sa identitetom u staklenoj krunici pokojne babe, skrivenim i zabranjenim pričama đedova. Sa identitetom ćaće i matere koji ne maze i ne grle nego goje.” 

Riječi su ovo kojima je 16. lipnja u svečanoj dvorani Grand hotela Neum svečano otvoreno “Neumsko ljeto 2022.”.

Uz prigodan program te mnoštvo uzvanika iz političkog i društvenog života Bosne i Hercegovine i Hrvatske, predstavljene su blagodati života u Neumu i turistička ponuda koju Neum nudi.

Manifestacija “Neumsko ljeto 2022.” obuhvaća kulturne, sportske i zabavne događaje u Neumu i njegovom zaleđu od sredine lipnja do početka rujna s ciljem turističke promocije ovog jedinog grada u BiH koji izlazi na more. Događaji su predstavljeni na otvaranju, te su pozvani svi da nam budu dragi gosti i ovog ljeta u Neumu.

Prisutnima se na samom početku obratio načelnik općine Neum, Dragan Jurković.

– Neum je mjesto koje živi od turizma, trudimo se ponudu poboljšati iz godine u godinu. U Neum su uvijek svi gosti dobrodošli. Brojni projekti na kojima radimo ili smo radili do saa, ne bi bili mogući bez potpore većih razina vlasti, od federalne, do županijske razine, i na tome iskreno hvala. Nadamo se da će se ovakva dobra suradnja i nastaviti. Naš cilj je od Neuma stvoriti mjesto ugodno za život, ali i prepoznatljivu turističku destinaciju, rekao je Jurković. Načelnik se još jednom zahvalio svima koji su došli na otvaranje Neumskog ljeta 2022., te sve pozvao da uživaju u događajima koje ova manifestacija pruža tijekom cijelog ljeta.

Nazočne su pozdravili i fedralna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

-Zahvaljujem svima na dolasku na otvorenje jedne ovakve manifestacije te zahvaljujem organizatorima na pozivu. Za pomoć turizmu izdvojeno je 30 milijun KM. Sve financijske mjere ne bi bilo moguće da nemamo potporu federalne ministrice financija. Zaista se ponosimo turizmom u BiH, za nas je važno da turist odlazi zadovoljan nakon svog odmora. Program u Neumu je ove godine zaista bogat, izvanredan. Kao federalna ministrica pozivam i domacć i strane turiste na odmor u Neum, tko god dođe u Neum osjeća smiraj i dobrotu naših ljudi, završila je ministrica.

Na otvorenju su bili prisutni i gosti iz Hrvatske, a ovaj put to je bio državni tajnik Ministarstva turizma Republike Hrvatske Tonći Glavina.

– Iznimna mi je čast da vas mogu pozdraviti ispred Ministarstva turizma i u svoje osobno ime. Vjerujem da nas sve skupa očekuje iznimna turistička sezona, a ovo je odlična prilika da oživimo isti nakon gospodarskog potresa koji smo imali protekle dvije godine, zaključio je Glavina.

Posljednja se prisutnima kratkom izjavom obratila Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

-Drago mi je da imam priliku obratiti vam se s par riječi, veseli me da će ova kulturno-zabavna manifestacija upotpuniti turističku ponudu hercegovačkog bisera na moru. Bogat i sadržajan program svakako je prilika za učvršćivanje veza među ljudima, napose u kulturi. Ova manifestacija nudi pregršt sporta, glazbe i likovne umjetnosti do svega onoga što dodatno Neum i njegovo zaleđe mogu ponuditi. U tom smislu ova manifestacija postaje tradicija i lijepo okupljanje za sve goste. Na poseban način čestitam načelniku i organizatorima na organizaciji jedne ovakve manifestacije, zaključila je Krišto.

Na samom kraju programa, svi gosi su dobili simboličan paketić gastro okusa Neuma, domaći med i maslinovo ulje.

 

Skip to content