+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
FOTO: Svečano otvorena prva uljara u Neumu

Nakon dugo godina iščekivanja, danas 17. listopada, u Neumu je svečano otvorena Uljara, odnosno pogon za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u gospodarskoj zoni Dubrava u Moševićima kod Neuma.

Uljaru je svečano otvorio premijer Vlade HNŽ-a dr. Nevenko Herceg rekavši kako mu je izuzetna čast i zadovoljstvo da je ovaj projekt koji je potpomognut i od strane Vlade HNŽ-a i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko- neretvanske županije priveden kraju. Čestitao je načelniku općine i svima koji su zasluži za početak i završetak ovog iznimno važnog projekta za općinu Neum. Premijer je naglasio važnost i bogatstvo maslina u Hercegovini, a osobito u ovom kraju.

Nazočnima se obratio i načelnik općine Neum Dragan Jurković i zahvalio na dolasku. Istaknuo je povijesni značaj ove prve uljare u Neumu i olakšavajuću okolnost za sve maslinare iz općine Neum. Načelnik je naglasio kako su maslinova ulja iz Neumskog zaleđa itekako kvalitetna i višestruko nagrađivana, te se nada kako će se maslinarstvo u ovom kraju i dalje širiti i razvijati. Načelnik je zahvalio svim partnerima i investitorima, na poseban način Vladi HNŽ-a, premijeru Hercegu i ministru Joviću, Federalnom ministarstvu financija i ministrici Jelki Miličević koja je zbog drugih obaveza danas bila spriječena nazočiti otvaranju uljare, kao i prethodnoj vlasti u općini Neum koja je pokrenula ovaj projekt. Poželio je sretan rad svima u ovom pogonu, te pozvao sve maslinare s područja općine Neum da ovogodišnju preradu maslina obave u domaćoj uljari BESPLATNO.

“Proces prerade se odvija se na način da proizvođači maslina donose svoje plodove koje mi preuzmemo i vagamo. Posebnim strojem se čiste i peru, nakon čega slijedi mljevenje maslina, miješanje, te završna faza odvajanje ulja iz tijesta maslina centrifugom. Stroj za preradu je kapaciteta 750 kg”, pojasnio je za Neum.online Božo Mustapić, agronom iz Općine Neum.

Cijeli projekt izgradnje zgrade uljare i nabavka stroja za preradu koštao je oko 1.300.000,00 KM. Projekt je potpomognut brojnim investitorima kao što su federalno ministarstvo poljoprivrede, razvojna agencija SERD-a, Vlada HNŽ-a i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko- neretvanske županije, te u konačnici Općina Neum.

Svi maslinari od danas mogu zakazati svoj termin za preradu maslina u Uljari u Moševićima.

Skip to content