+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
FOTO: U Neumu održana radionica rezidbe opožarenih maslina te predavanja o zaštiti i brizi maslinika

U Broćancu kod Neuma je danas, 9. veljače u 13 sati, započela prethodno najavljena radionica i demonstracija rezidbe opožarenih maslina, u organizaciji Općine Neum u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioracije krša iz Splita, te Prehrambeno-tehnološkim i Agronomskim fakultetom iz Mostara.

Demonstracija rezidbe i brige za opožarena stabla masline odrađena je u maslenicima u Broćancu kod Neuma, gdje se odazvao veliki broj maslinara. Bila je ovo izvrsna prigoda za sve maslinare i one koji će to tek postati, da čuju i nauče mnogo toga od stručnjaka iz ovog područja.

Radionica se nastavila u 18 sati u Grand Hotel Neumu predavanjima dekana i stručnjaka s Prehrambeno- tehnološkog i Agronomskog fakulteta iz Mostara i stručnjaka s Instituta za jadranske kulture i melioracije krša iz Splita.

Predavanju je nazočio i načelnik općine Neum Dragan Jurković s kolegama agronomima iz Općine Neum. Goste je u ime organizatora, Općine Neum, pozdravio Božo Mustapić. Zahvalio im je na dolasku i izdvojenom vremenu u cilju suradnje i edukacije domaćih maslinara kojih se okupio zavidan broj.

Dr. Sc. Josip Tadić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju tla u svome predavanju govorio je o rezidbi i utjecaju podneblja na vrijeme rezidbe te o oporavku masline i o čemu ovisi uspješnost obnove. Posebno se dotaknuo starosti i veličine masline, postotka vlage u tlu i postotka neoštećene kore i osnovnih grana.

Ante Bejo, tehničar i voditelj uljare u Splitu je upozorio da se tek ubrane masline ne skladište, nego odmah nose u uljaru. Pojasnio je: “ako ih držite dulje od nekoliko dana, masline se počinju paliti i ne valjaju. One masline koje nisu prerađene odmah, ako ih držite 10 dana prije prerade, ne dobivate djevičansko maslinovo ulje. Takve greške se događaju kod nas u uljarama diljem Dalmacije, stoga apeliram na vas da masline prerađujete što prije. Imate jako kvalitetno ulje”, podcrtao je Bejo.

Bitno predavanje o štetnicima koji mogu ugroziti masline, ali i zaštiti maslina, održao je dekan Agronomskog fakulteta u Mostaru Ivan Ostojić.

“Posebno vas želimo upoznati sa štetnicima koji ozbiljno mogu ugroziti masline. Naše, hercegovačke masline ne zaštićujemo kemijski, nego prirodnim zaštitama i zbog toga imamo kvalitetno maslinovo ulje. Maslinarstvo u neumskom kraju posebno se raširilo, pogotovo na području Broćanca gdje smo danas održali terensko predavanje”, podcrtao je Ostojić.

Mladen Zovko, dipl.ing.agr. s mostarskog fakulteta se također osvrnuo na bolesti masline. Poseban osvrt dao je na na bolest paunovo oko, te kako se na nju može preventivno djelovati.

Radionica je završila u ugodnom druženju, a u najavi je više ovakvih aktivnosti u budućnosti.

 

 

Skip to content