+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Hrvatska je spojena- načelnik općine Neum na svečanosti povodom spajanja Pelješkog mosta

Postavljenjem 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješkog mosta 28. srpnja 2021. godine spojen je krajnji jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Zavarivanjem posljednjeg segmenta označen je završetak izgradnje konstrukcije Pelješkog mosta, a sve je obilježeno svečanim događajem uz himnu, klapsku pjesmu, povijesne govore te veličanstveni vatromet.

U Brijesti na svečanosti postavljanja čeličnog segmenta mosta i spajanja rasponske konstrukcije bio je i načelnik općine Neum Dragan Jurković, koji se odazvao pozivu ministra mora prometa i infrastrukture Vlade Republike Hrvatske,  Olega Butkovića.

Na samoj svečanosti bio je veliki broj visokodužnosnika, predsjednik  Hrvatskog sabora Goran Jandroković, ministri Zdravko Marić, Oleg Butković, Tomo Medved, Nikolina Brnjac, Nataša Tramišak, , bivši predsjednik Sabora i idejni tvorac Pelješkog mosta, Luka Bebić, zatim župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, Branko Bačić, Dubravka Šuica, predsjednik HDZ-a BIH Dragan Čović, Josip Škorić, veleposlanica Kine i gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina.

Načelnik Dragan Jurković je rekao kako je ovo bio veličanstven događaj spajanja teritorija Republike Hrvatske i zahvalio se na pozivu ministru Butkoviću.

Čestitao je premijeru  Andreju Plenkoviću i cijeloj Vladi RH na završetku ovog dugoisčekivanog projekta koji je od velikog značaja za RH ali i Neum.

Načelnik Jurković kaže da je pozitivna strana Pelješkog mosta ta što će se rasteretiti promet na GP-u Klek 1 i Klek 2, gdje se u ljetnim mjesecima stvaraju goleme gužve. Koji je to obim i hoće li to znatno utjecati na Neum, vidjet ćemo tek kad se otvori most. Načelnik smatra da se most trebao izgraditi kao i svi drugi mostovi, te da Hrvatska ima pravo spojiti svoju obalu i svoj teritorij. Dodao je kako će Neum vjerovatno imati manje financijske gubitke, ali da nije sve u tome.

Premijer Plenković je spajanje okovječio rečenicom “Imam neopisivo zadovoljstvo kazati da je HRVATSKA SPOJENA.” Premijer je izrazio zadovoljstvo brzinom kojom je Pelješki most izgrađen.

Dodao je da je ovo fascinantno postignuće hrvatske države, rekavši: “Ovo večeras najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu, kako realizirati strateške nacionalne interese, cilj hrvatske države, a sve to uz osnaženu poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici. Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, nego i EU, ne razdvaja Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, ostat će trajna stečevina svima koji su težili ostvariti ovaj projekt, svehrvatski projekt. Postigli smo dva temeljna cilja – Hrvatska je postigla pravo da spoji teritorij, a BiH ima bezbrižan prelazak brodova do Neuma. Ovaj je most toliko grandiozan, lijep i velik da bi ispod njega mogao i Titanic proći.”

Nezaboravan prizor za sami kraj bio je veličanstven vatromet kojim je zatvorena ova svečanost.

 

 

Skip to content