+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Kraj prometne izoliranosti za Neum- povijesno otvaranje ceste Neum- Stolac

Današnjim danom, 30. lipnja 2022.godine, završena je prometna izoliranost Neuma.

Danas, u 12:00 sati, na raskrižju Babin Do svečano je otvorena i puštena u promet nova magistralna cesta M17.3 Neum – Stolac.

Otvaranju magistralne ceste nazočio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera Jelka Milićević, kao i ministri u Vladi Federacije BiH. Svečanosti je nazočio dr. Dragan Čović, Borjana Krišto, dr. Nevenko Herceg, biskup Petar Palić te brojni drugi dužnosnici iz političkog i  svjetovnog života.

Svečane vrpce prerezali su Ljubo Pravdić, direktor JP Cesta Federacije BiH, te načelnik općine Neum Dragan Jurković i gradonačelnik Grada Stoca Stjepan Bošković.

Na svečanom otvaranju obratio se načelnik Dragan Jurković te je o važnosti ove ceste za Neum i njegove stanovnike rekao:

“Četrdesetak godina smo čekali na ovu cestu i evo napokon smo je dobili. Ona za nas predstavlja izlazak iz izoliranosti i otvaranje prema unutrašnjosti. Dosta nam znači i za turizam, za turističku sezonu i za njezino produženje.

U gospodarskom smislu uz ovu cestu planiramo otvoriti dvije industrijske zone i na taj način pokrenemo i gospodarski razvoj kako bi imali i proizvodne kapacitete osim turizma koji je ovdje glavna okosnica razvoja.

Svjedoci smo da se i zaleđe Neuma pomalo budi i nadamo se da će se i ruralni turizam s prolaskom ove ceste kvalitetnije razvijati.”, zaključuje Jurković.

Ukupna vrijednost projekta je 96.523.354,33 konvertibilnih maraka, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, i to 20.180.376 maraka iz vlastitih sredstava (proračuna FBiH i sredstava JP Ceste FBiH), te kreditnih aranžmana s međunarodnim financijskim institucijama (kreditna sredstva Svjetske banke i Europske investicijske banke u iznosu od 75.463.246 maraka, te EBRD-a u iznosu od 879.732,33 maraka).

Neum se s ovom cestom napokon povezao s ostatkom Bosne i Hercegovine, a ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.

Skip to content