+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Načelnik Dragan Jurković na obilježavanju 30. godišnjice stradanja hrvatskoga naroda na Kupresu

U crkvi Svete Obitelji na Kupresu je jučer 10. travnja slavljena sveta misa povodom 30. obljetnice stradanja hrvatskoga naroda na Kupreškoj visoravni. Misu je predslavio kardinal u mirovini Vinko Puljić.

Kardinal Puljić ovom prigodom blagoslovio je i oltar Sv. Ante – zavjetni oltar hrvatskim braniteljima, rad akademskoga kipara Ilije Skočibušića iz Tomislavgrada.

Vijence i svijeće položilo je izaslanstvo Općine Kupres s načelnikom Zdravkom Miočem, predsjednikom organizacijskog odbora obilježavanja travanjskih događanja i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te i drugi predstavnici gradova prijatelja Kupresa.

Oblježavanju ovog značajnog dana za općinu Kupres, nazočio je i načelnik općine Neum, Dragan Jurković, koji je zapalio svijeću na Središnjem spomen obilježju „Zahvalnost“ za sve žrtve Hrvatskog naroda II. Svj. rata i Domovinskog rata. 

Borba za Kupres bila je jedna od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. Počela je 3. travnja i trajala je sedam dana. Promjenjiva ćud klime na kupreškoj visoravni tih travanjskih dana pokazala je zube te je u jednom trenutku oluja prekrila sve. To je bilo kobno za branitelje koji su se morali povući jer više nisu mogli braniti grad od nadmoćnijega neprijatelja. Kupres je bio okupiran sve do 3. studenoga. Inače, branitelji se tradicionalno 10. travnja prisjećaju 160 poginulih i nestalih Hrvata u borbi protiv srpskih oružnika 1992.

 

 

Skip to content