+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Načelnik Drgan Jurković nazočio svečanom otvorenju Pelješkog mosta

Jučer, 26. srpnja 2022. godine, u Komarni je svečano otvoren Pelješki most.

Svečanosti je nazočio i načelnik općine Neum, Dragan Jurković, uz predstavnike državnog vrha Republike Hrvatske, te predstavnike Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kao i kolege načelnike i gradonačelnike susjednih gradova i općina.

Načelnik Jurković više puta je istaknuo da će ovaj most značiti rasterećenje prometa kroz Neum, što je svakako pozitivno. Smatra da bi otvaranjem Pelješkog mosta moglo doći do blagog pada prometa trgovinama i ugostiteljskim objektima uz magistralu, ali sumnja da će to biti neke drastične razlike.

Tijekom svečanosti u Komarnoj upriličen je bogat kulturno-umjetnički program u sklopu kojeg su bili i nastupi folklornih grupa uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

U sklopu svečanosti je pet Pilatusa iz akrobatske grupe “Krila Oluje” nadletjelo Pelješki most. Na završetku svečanosti upriličen je i spektakularan vatromet, a Rimčeva Nevera je prvi automobil koji je prešao preko Pelješkog mosta uz automobil poznatog hrvatskog auto-mobiliste Nike Pulića.

-Večeras svjedočimo ostvarenju hrvatskog sna. Hrvatska je jedinstven terotorij spojen nakon stoljeća ovim monumentalnim mostom, kazao je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Rekao je da je Pelješki most, s modernom cestom do Stona, izgrađen zahvaljujući upornošću njegove županije te odlučnošću i znanjem aktualne hrvatske Vlade.

-Ovo je povijesni dan za Hrvatsku. Obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti. Radosti što smo ostvarili projekt koje uistinu državni, strateški, svehrvatski i nadasve nadstranački. Ovo je projekt generacije, projekt ponosa. Ponosa zbog toga što smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin spajanja hrvatskog teritorija, spajanja juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje”, poručio je premjer Vlade RH Andrej Plenković.

-Pelješki most je podignut u interesu Hrvatske, nikad u inat BiH, rekao je predsjednik RH Zoran Milanović.

-Ovaj most je na dobrobit svih ljudi, neovisno o naciji, socijalnom statusu, uvjerenjima. Vjerujem da ćemo ojačati svoju samosvijest, kazao je predsjednik Milanović u svome govoru.

– U životu svakog naroda postoje trenuci koji se pamte, koji se prenose generacijski. Pravi značaj izgradnje Pelješkog mosta tek će se vidjeti, rekao je ministar prometa Oleg Butković u govoru na ceremoniji otvaranja.

Europska komisija u lipnju 2017. odobrila je Hrvatskoj 357 milijuna eura iz sredstava kohezijske politike za izgradnju mosta kojim se najjužniji dio zemlje i grad Dubrovnik povezuju s ostatkom Hrvatske. Most je blagoslovio dubrovački biskup Roko Glasnović.

Veličanstveni Pelješki most ima 13 raspona, a pet glavnih je duljine 285 metara. Postavljen je na šest armiranobetonskih pilona visine 33 metra. Ima dvije vozne i dvije zaustavne trake, koje služe za održavanje mosta. Dug je 2404 metara i jedan je od strateških projekata Republike Hrvatske.

Skip to content