+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Neum obilježio obljetnicu pada Vukovara i 30 godina uspostave Hrvatske zajednice Herceg- Bosne

Uoči 30. obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje načelnik Dragan Jurković je na Spomen obilježju kod križa 17. studenog položio svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje i sve poginule hrvatske branitelje zajedno s Mladeži HDZ BiH Neum. Ujedno je obilježno i osnivanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne koja je uspostavljena u Grudama, 18. studenog 1991. godine, sa sjedištem u Grudama, zatim u Mostaru. U njezin sastav ušlo je 30 općina među kojima je bio  Neum.

Nkon zajedničke molitve na Spomen oilježju, mladi su se uputili na magistralnu cestu gdje je izložen banner “Neum za Vukovar” gdje su također zapaljene svijeće.

Na sami dan dan sjećanja na Vukovar, 18. studenog 2021. godine,  u Srednjoj školi Neum, učenici su zajedno sa školskim djelatnicima imali priliku pogledati dokumentarni film “Grad heroja”  kojim su se podsjetili na stradanja koja su se dogodila na današnji dan prije 30 godina u Vukovaru. Učenici Dramske sekcije pripremili su uradak u kojem su dali presjek događanja koja su prethodila padu Vukovara, ali i događanja nakon samog pada Vukovara. Kroz niz potresnih priča podsjetili su se na žrtvu ovog grada patnika te su tako dobili pravu sliku o svemu što se tada događalo.

Molitvom i paljenjem svijeća na Spomen obilježju kod križa, počast žrtvama Vukovara odali su i HNK Neum, kao i dječica iz Dječjeg vrića Neum zajedno sa svojim tetama.

Brojni građani ovih dana palili su svijeće kod bannera “Neum za Vukovar” koji je postavljen na magistrali, i na Spomen obilježju kod križa. Vukovarska ulica bila je obasjana brojnim lampionima koje su ljudi palili tijekom dana.

Osnovna škola Kardnala Stepinca je svoj ulaz uredila panoima s natpisom “Vukovar” i tekstovima o Vukovaru, kako bi se istaknula zahvalnost i suosjećanje s Gradom herojom.

Središnji događaj obilježavanja ovog velikog dana bila je Sveta misa u župnoj crkvi u 18 sati, nakon koje je uslijedila mnogobrojna Neumska kolona sjećanja od župne crkve do Spomen obilježja kod križa, gdje je uslijedila zajednička molitva predvođena neumskim župnikom don Mladenom Šutalom i polaganje svijeća.

Datum 18. studenog 1991. godine ostat će zauvijek upisan u kolektivnu svijest hrvatskog naroda kao dan krvi, bola, patnje i smrti. Ova obilježavanja govore koliko važnosti i težine nosi ovaj dan i koliko je duboko urezan u sve nas. Neum je pokazao pijetet i zahvalnost prema žrtvama Vukovara i Škabrnje.

Neka im je laka Hrvatska zemlja.

 

 

 

Skip to content