+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Novogodišnja čestitka načelnika Dragana Jurkovića

Drage Neumljanke i Neumljani, prethodna godina bila je izuzetno zahtjevna, izazovna i teška, ali moram priznati dobrim dijelom i uspješna za Općinu Neum i mene kao načelnika.

U 2021. odradio sam svoju prvu godinu mandata načelnika općine Neum.

Susreo sam se s brojnim kolegama, razmjenio mišljenja i ideje, usavršavao svoje znanje, trudio se predstaviti Neum u najboljem svijetlu .Jedan od mojih ciljeva bio je otvoriti Neum prema vani, kako ostatku BiH, tako i susjednim zemljama. Ostvariti suradnje sa našim susjedima i pokazati im da Neum ima perspektivu i ambiciju za napredak. Mislim da smo u prvoj godini dobar dio ovoga i uspjeli. Uvezali smo se mnogim općinama i gradovima, uspostavili dobre odnose s institucijama na višim razinama.

Počeli smo s obnovom infrastrukture u Neumu obnovom i sanacijom glavne prometnice ul. Kralja Tomislava, uredili smo  našu obalu sanacijom šetnice dr. Franje Tuđmana. Donijeli smo odluku o nabavki jednobraznih kućica za javne površine, što će uvelike pridonijeti ljepšem, i turistima privlačnijem izgledu Neuma. U sljedećoj godini nastavljamo s obnovama Primorske ulice, Ruđera  Boškovića i ostalih lokalnih cesta u Neumu i neumskom zaleđu.

Postavljena je rasvjeta u Vukovarskoj ulici, nastavljeni su radovi na Spomen obilježju, postigli smo prekategorizaciju regionalne ceste Dračevo – Hutovo i Hutovo – Ravno, u magistralnu cestu.

U 2021. nastavili smo pomagati našim školama I vrtiću. Donirali smo eksperimentalni stol za Srednju školu Neum, a za sve učenike od 1. do 5. razreda Osnovne škole Kardinala Stepinca osigurani su besplatni udžbenici, kao što smo to najavili I prije izbora. Ostvarili smo potporu Vlade RH za sanaciju krova Dječjeg vrtića Neum.

Za studente smo osigurali veće iznose za stipendije, njih 80 je ove godine ostvarilo pravo na stipendiju Općine Neum. Omogućili smo prvo radno iskustvo, odnosno vježbenički staž u dva ciklusa.

Naglasak svog rada svakako stavljam na mlade i stvaranje uvjeta za njihov ostanak i život u Neumu. Kroz prethodnu godinu smo uspjeli uključiti u sustav 30ak novih i mladih ljudi koji bi trebali biti pokretač nove snage i energije u našoj općini.

Neum je u 2021. dobio svoj prvi informativni gradski portal Neum.online koji prati sva lokalna  regionalna zbivanja.

Pokrenuli smo niz i projekata koji bi trebali biti završeni u sljedećoj godini, a od iznimnog su značaja za lokalnu zajednicu.

Općinsko vijeće Neum održalo je 9 redovnih sjednica, usvojili smo nikad veći proračun Općine Neum od 9.976.000,00 KM.

Organizirali smo kulturno- zabavne manifestacije “Neumsko ljeto 2021” i “Advent u Neumu 2021” koje su okupile I zabavile brojne goste i posjetitelje.

Održano je mnoštvo humanitarnih akcija u našoj općini kojima su pokretači bili domaći ljudi, što me iznimno veseli. Neum je više puta u prethodnoj godini pokazao da je mali grad velikog srca.

Na samom kraju, želim Vam zahvaliti na podršci, trudu, radu, razumijevanju, prijedlozima, sugestijama ali i na kritikama.

U godini koja slijedi želim nam svima prije svega zdravlja, mira, i međusobnog razumijevanja.

Sretnu I uspješnu 2022. Godinu želi vam načelnik općine Neum Dragan Jurković.

Skip to content