+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Obilježen završetak još jedne Umjetničke kolonije u Neumu

Neum je ovaj tjedan bio centar zabavnih, kulturnih i svečanih događanja, pa je u skopu toga i sinoć na terasi hotela Zenit upriličeno zatvaranje dvadeset i druge Umjetničke kolonije u Neumu.

Završetak je ovo još jednog ugodnog druženja i kvalitetnog umjetničkog stvaralaštva čak 17 slikara koji su bili sudionici ovogodišnje Umjetničke kolonije u Neumu, a kao rezultat smo dobili čak 45 umjetničkih djela koja su nastala na prostoru općine Neum u ova četiri dana.
Iznimno je to kulturno bogatstvo koji ovi eminentni umjetnici ostavljaju našem Neumu, a večeras su sve slike bile izložene na terasi hotela Zenit gdje su se mogle pogledati.

U svom govoru je načelnik općine Neum Dragan Jurković naglasio kako će se nastojati iznaći način za prodaju ovih djela, rekavši kako je šteta da takvo umjetničko bogatstvo ostane neviđeno.

Načelnik se zahvalio svim umjetnicima koji su sudjelovali u ovoj manifestaciji, te im rekao kako su u Neum uvijek dobrodošli, te da se nada da će doći i sljedeće godine, a kao zahvalu im je svima uručio Priznaje za sudjelovanje na Umjetničkoj koloniji u Neumu 2021. godine.
Čast da zatvori ovogodišnju 22. Umjetničku koloniju u Neumu pripala je prof. dr. sc. Antunu Karamanu iz Dubrovnika. On je pojasnio kako su umjetničke kolonije nastale kako bi se na jednom mjestu skupili umjetnici, slikari s raznih područja i u tom ambijentu zajedno stvarali likovna djela, međusobno se družili, razmjenjivali iskustva. Zajednička želja sudionika i organizatora umjetničkih kolonija jest stvaranjem novih likovnih djela oplemeniti i obogatiti kulturu toga kraja u kojem se nalaze.

Istaknuo je dugogodišnju tradiciju Umjetničke kolonije u Neumu osnovane davne 1998. godine i kulturno bogatstvo koje ona nudi, a to je u prosjeku četrdesetak umjetničkih djela svake godine koji nastanu tjekom ove manifestacije, a ostanu u trajnom nasljedstvu Muzeja i Galerije Općine Neum koja se nalazi u sklopu crkvenih prostorija crkve Gospe od zdravlja u Neumu.

Istaknuo je važnost da ovakve kolonije još postoje u zajednici, i da otvaraju mogućnost široke komunikacije koja je na korist svima.
Prof. Karaman se zahvalio svim umjetnicima koji su došli i bili iznimno produktivni u ova nekolika dana, čak i po ovim visokim temperaturama, rekavši kako vjeruje da će se njihov trud zasigurno isplatiti. Zahvalio se svim posjetiteljima na dolasku i organizatorima na pozivu i ugodnoj atmosferi.

Program zatvaranja ovogodišnje Umjetničke kolonije uljepšala su i dječica iz Dječjeg vrtića Neum koja su zapjevala i zaplesala na radost svih okupljenih, a zatim su nastupile i neumske mažoretkinje koje svojim nastupima nikoga ne ostavljaju ravnodušnima.
Gđa Kristina Begušić se zahvalila svima u ime organizatora i pozdravila sve do sljedeće godine.

Skip to content