+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Održana Regionalna radionica o sprječavanju morskog otpada u državama Zapadnog Balkana i potpisana Druga Deklaracija iz Ulcinja

Dana 9. veljače, u sklopu Regionalne radionice o sprječavanju morskog otpada u državama Zapadnog Balkana,  potpisana je Druga deklaracija iz Ulcinja o sprječavanju morskog otpada kojom se definira trajna opredjeljenost općina i gradova potpisnica na sprječavanje  nastanka morskoga otpada i zaštita okoliša,  usuglašena s nacionalnim međunarodnim sporazumima i politikama poput Barcelonske konvencije, Okvirne direktive o pomorskoj strategiji, Okvirne direktive o vodama, Europskog zelenog plana i Zelene agende za zapadni Balkan, te lokalnim strategijama i planovima.

Želeći nastaviti u dobrom smjeru i ujedno ojačati suradnju među jedinicama lokalne samouprave u borbi sa morskim otpadom,  potpisnice ove Deklaracije su jedinice lokalne samouprave:  Ulcinj – Crna Gora ;  Neum, Trebinje -Bosna i Hercegovina, Lješ, Albanija i Finiq.

Na ovoj međunarodnoj konferenciji , između ostalog , općina Neum je predstavila rezultate projekta odvojenog prikupljanja otpada i zajedno sa gradom Trebinjem, predstavljena kao primjerom dobre prakse iz Bosne i Hercegovine.

 Završni je to dio projekta Njemačke organizacija za međunarodnu suradnju (GIZ),   pod nazivom „Integrirano gospodarenje otpadom i sprječavanje morskog otpada na zapadnom Balkanu“.

Općina Neum, Razvojna agencija „Nera“ i JP Komunalno Neum u ovom projektu  sudjeluju  od veljače 2019. godine.

Kroz projektne aktivnosti, zahvaljujući ovoj projektnoj suradnji, u Neumu  je  postavljeno ukupno 15  zelenih otoka za odvojeno prikupljanje otpada i nabavljeno vozilo za odvoz komunalnog otpada kao i presa za PVC otpad, 25 metalnih kontejnera za mješoviti otpad, te 25 žutih kontejnera za PET ambalažu, proširena je mreža odvoza otpada u ruralnom djelu općine.

Provedene su aktivnosti podizanja svijesti o važnosti prevencije nastanka morskog otpada, kao inicijativa “Low plastic zone” na koju su se obvezali i brojni loklani gospodarstvenici, ali i likovne radionice na temu ekologije organizirane u suradnji s Osnovnom školom Kardinala Stepinca u Neumu, te Dječjem vrtićem Neum.

Skip to content