+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Održana XXIII. “Umjetnička kolonija Neum 2022.”

U nedjelju, 3. srpnja završena je XXIII. “Umjetnička kolonija Neum 2022.”. Umjetnička kolonija 2022. trajala je od 1.-3. srpnja, a svku večer održavao se zanimljiv kulturno- zabavni program u dvorištu župne crkve.

U prekrasnom i svečanom ambijentu ovogodišnju Umjetničku koloniju otvorila je predsjednica Općinskog vijeća Neum, Daniela Matić, koja se zahvalila na organizaciji ovog događaja koji se nalazi u sklopu Neumskog ljeta 2022. Posebnu zahvalu je uputila župniku don Mladenu Šutalu, ali i brojnim volonterima bez kojih svega ovoga ne bi bilo.

Sudjelovalo je 16 slikara i jedan kipar. Oni su svoja djela stvarali kroz ova  tri dana u Neumu, a izložili ih na završnoj večeri zatvaranja Umjetničke kolonije 2022 u crkvenom dvorištu.

Slike koje su autori stvarali  ponajviše odražavaju vjerske, morske i ljetne motive vezane uz Neum.

Na samom početku završne večeri obratio se načelnik Neuma, Dragan Jurković koji je čestitao svim autorima na predanom radu posljednjih dana, ali i organizatorima te ravnatelju ustanove Muzej i galerija Neum, don Mladenu Šutalu.

S obzirom da je riječ o kulturnoj i umjetničkoj manifestaciji, posjetitelji su čuli par riječi i od likovnog kritičara Ivana Vrljića, profesora filozofije i likovne umjetnosti.

Za kraj se domaćin, župnik i ravnatelj Muzeja i galerije Neum, don Mladen Šutalo zahvalio svima  rekavši : “Netko je ljubitelj lindže, netko umjetničkih djela, netko pjesme, ali kulturu trebamo njegovati. Kultura se stvara, a mi ćemo se potruditi svake godine sve više rasti i biti bolji. Zahvaljujem i načelniku Draganu Jurkoviću na sudjelovanju i podršci prilikom same organizacije.” Don Mladen je udjelio zahvalnicu Općini Neumi načelniku Jurkoviću za podršku u radu, te svim sudionicima ovogodišnje Umjetničke kolonije.

Koloniju je zatvorio Stjepan Katić, umjetnik koji je sudjelovao na XXIII. Umjetničkoj koloniji “Neum 2022.” te ujedno i njezin osnivač. Inače, Umjetnička kolonija “Neum 2022.” dio je “Neumskog ljeta 2022.” godine, a ove godine okupila je 17 umjetnika i to 16 slikara i jednog kipara.

U zabavnom dijelu kroz ove tri večeri nastupili su Marin i Tonka Previšić, HKUD “Lindžo Neum”, Neumske mažoretkinje, glazbeni sastav “Ad libitum” i glazbenik Leon Lasić.

 

 

Skip to content