+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Održano predavanje “Utjecaj mobitela na mentalno zdravlje djece” pod pokroviteljstvom Općine Neum

Predavanje “Utjecaj mobitela na mentalno zdravlje djece” održano je 14. listopada u Grand Hotelu Neum, s početkom u 18 sati.
Predavanje je organizirala udruga Elpida iz Mostara, pod pokroviteljstvom Općine Neum i načelnika Dragana Jurkovića, kojemu se predsjednica udruge Antolnela Vučić zahvalila na samom početku.

Svjesni problema s kojima se danas susreću djeca, mladi i roditelji zbog prekomjerne upotrebe ekrana, udruga Elpida je odlučila organizirati ovo predavanje u suradnji s tri predavača. Antonela je rekla kako je odabir teme automatski odlučio i predavače, te su izabrali ponajbolje stručnjakinje koje se bave upravo ovom tematikom.

Prvo predavanje održala je prof.dr.sc. Ivana Sivrić na temu “Uloga medijske pismenosti u obrazovanju”, gdje je profesorica istaknula važnost medijskog obrazovanja za djecu i mlade kojima je to svakodnevnica, te spomenula određena istraživanja koja su vršili. Istaknula je da je 2017. godine osnovano Društvo za Medijsku kulturu koje čini nekoliko sveučilišnih profesora. Njihov cilj je raditi radionice i edukacije za sve, ali posebno za djecu i mlade i educirati ih o upotrebi medija.

Drugo predavanje održala je Fitness trenerica Ana Marija Penava na temu “Važnost tjelesne aktivnosti za zdravlje djece”. Ona se dotaknula problema fizičke neaktivnosti, samim time i problema fizičkog razvoja kod sve više djece danas. Motoričke sposobnosti djece zakržljavaju. Predstavila je projekt “Zdravo djete” koje provodi u Dječjem vrtiću u Posušju, a odnosi se na treninge s djecom i suradnjom s nutricionistom na planu prehrane djece.

Zadnje, ali možda i najvažnije predavanje održala je psihologica Ivana Galić- Granić na temu “Ekrani i djeca, što kada i kako?” gdje je približila psihičke probleme i smetnje s kojima se susreću današnja djeca prekomjernim boravkom pred ekranima. Glavni problem ona vidi u nedostatku vremena roditelja, te nekvalitetno provedenog zajedničkog vremena, gdje djeca dobivaju potrebu za ekranima i virtualnim svijetom. Psihologica je istaknula sve veću potražnju omoći od strane roditelja, što je dobro, da se društvo osvješćuje.

Predavanja su pratili brojni roditelji,učitelji i profesori, koji su također istaknuti kao jedni od glavnih aktera u ovoj priči.

Predsjednica udruge Elpida se zahvalila svima na doslasku i izdvojenom vremenu, u nadi da će ovo biti prvi u nizu njihovih projekata u Neumu.

 

Skip to content