+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Općina Neum i razvojna agencija Nera predstavili potencijale razvoja neumske Žabe i zaleđa na međunarodnoj konferenciji u Grčkoj

Neumska Žaba u mreži prepoznatljivih mediteranskih planina

U okviru projekta Emblematic Mountain, financiranoga sredstvima Interreg Mediterranean programa, ovog tjedna se u Grčkoj održala II. Međunarodna konferencija pod nazivom „Prijenos i širenje vrijednosti održivog turizma na području mediteranskih planina“. Općina Neum i Razvojna agencija Nera predstavili su potencijale razvoja neumske Žabe i zaleđa te se tako povezali s međunarodnom mrežom kao jedini partner iz Bosne i Hercegovine.

Na poziv koordinatora Emblematic projekta gospodina Alaina Gensanea, direktorica Nere Slađana Maslać i predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić su partnerima iz Francuske, Grčke, Španjolske, Italije, Cipra, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja predstavile potencijale razvoja održivog turizma zeleđa Neuma.

Žaba sa svojih 955 metara visine (vrh Crkvine, sv. Ilija, velika Žaba, Vilenica), markiranom stazom dužine 7 kilometara, kulturnim  i tradicijskim  blagom na Žabi i u okružju ( Vuletića čatrnja, Strašna peć (špilja), kameni oltar, stećci, stare crkve, Hutovski grad, narodne priče o vilama i vezovima za brodove, očuvana priroda, sela s tradicionalnom proizvodnjom maslinova ulja, vina i domaćih prozvoda… ) ispunjava sve kriterije za ulazak u Mrežu emblemskih mediteranskih planina, čime se otvara mogućnost za apliciranje i sudjelovanje u daljnjim projektima Emblematic PLUS mreže. Za usporedbu, Hrvatska je na sličan način predstavila Kozjak (779 m) i stvorila uspješnu turističku priču.

Kroz dva dana i različite aktivnosti svi dionici imali su priliku upoznati se s primjerima dobre prakse drugih zemalja, posebice sa iskustvima Grčke, kao domaćina konferencije, konkretno sa iskustvima Općine Litochoro koja se nalazi u podnožju planine Olimp. Obilazak lokalnih tradicionalmih sela, kulturnih i turističkih ruta, kroz radionice i pješačenje planinskim stazama, zorno je prikazano kako kroz različite projektne aktivnosti razviti održivi turizam.

Predstavnice Neuma održale su prezentaciju na temu Strateške orijentacije za ravoj održivog turizma u Općini Neum a dogovorena  je i zajednička projektna suradnja za nastavak projekta u sljedećem pozivu. Nadamo se da će uvezivanje Općine Neum s partnerima iz ovog projekta uroditi konkretnim rezltatima na terenu. Kao što je koordinator projekta gospdin Gensane podvukao: „ Sami množemo brže, ali zajedno možemo daleko.“

Skip to content