+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Općina Neum nositelj projekta podržanog od strane ILO BiH i EU

Početkom tjedna, 27.05.2024. , u Sarajevu je održan događaj „Objedinjavanje znanja – Poticanje prosperiteta: Suradnjom ka smanjenju neuravnoteženosti na tržištu rada”, na kojem je predstavljeno 6 novih lokalnih partnerstava za zapošljavanje koja, pored već uspostavljenih 20 partnerstava financira Europska unija kroz program Podrške Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje –LEP Faza II, a koje stručno i tehnički podržava Međunarodna organizacija rada BiH.

Adebayo Babajide, zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, uručio je Certifikate za odobrena sredstva u okviru projekta LEP II, – predstavnicima 6 novih lokalnih partnerstava za zapošljavanje, a jedno od njih je i partnerstvo Općine Neum, koje će se formalno uspostaviti i realizirati kroz odobreni projekt „Obuke za zapošljavanje u turističko-ugostiteljskom sektoru u Hercegovini.
Provedba ovog projekta će započeti u lipnju 2024. i trajati će 21 mjesec.
Glavni partner na projektu je Općina Neum, a ostali partneri su Općina Ravno, Grad Stolac, Služba za zapošljavanje HNŽ-a, Srednja škola Stolac, Srednja škola Neum, REDAH i Hotel Villa Nova.


Ovaj promotivni događaj je bio prilika za razmjenu iskustava o pokretačima teritorijalnog razvoja, te su predstavljeni rezultati i postignuća 20 ranije podržanih LPZ-ova u okviru druge faze projekta, kao i 6 novih LPZ.

Prema navodima organizatora, do kraja 2025. godine, očekuje se da će najmanje 360 osoba sudjelovati u obukama za tržište rada dok će 240 imati priliku da pohađaju obuku MOR-a Započni i unaprijedi svoj posao.
U okviru LEP II projekta Međunarodna organizacija rada (MOR) je zahvaljući podršci Europske unije objavila drugi poziv za Lokalna partnerstva za zapošljavanje (LPZ) u listopadu prošle godine.Cilj projekta je osigurati kreiranje i provođenje programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada od strane lokalnih partnerstava. Evaluacijski odbor je detaljnom analizom, u skladu sa uvjetima Javnog poziva, ocijenio pristigle aplikacije na osnovu čega je formirana rang lista od 6 prvoplasiranih aplikanata, među kojima je projektni prijedlog Općine Neum (Odsjek za projekte).

Također, MOR je u prethodnom razdoblju posjetila 6 prvoplasiranih aplikanata te provela verifikaciju predloženih projektnih prijedloga i procjenu kapaciteta partnerstava za provođenje projektnih aktivnosti.

Skip to content