+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Općina Neum organizirala predavanje o zdravlju žena

U mjesecu posvećenom borbi protiv raka dojke Općina Neum je organizirala vrijedno predavanje Neumljanke, specijalistice ginekologije i porodništva, doktorice medicine, Ivone Šutalo Alilović.
Okupljene je na početku pozdravila predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić istaknuvši kako je zdravlje žena goruća tema o kojoj je nužno razgovarati i educirati se.

-Drage dame, hvala Vam na dolasku. Nadam se kako ćete nakon ovoga predavanja potaknuti svoje mame, bake, sestre, prijateljice ili susjede na odgovorniju brigu o svom zdravlju, tako podižući svijest o važnosti preventivnih pregleda, rekla je u uvodnom obraćanju predsjednica Općinskog vijeća.
Dr. Šutalo Alilović u svom je predavanju pozvala na odlaske na redovite ginekološke preglede i naglasila nužnost brige o vlastitom zdravlju.
-Pravila kod pojavljivanja raka maternice ili raka dojke nema. Ne mora značiti, ukoliko nemamo genetske predispozicije za obolijevanje ili smo rodile zdravu djecu ili su naše mame i bake bile zdrave, da rak ne možemo dobiti. Zdrave životne navike, tjelesna aktivnost i redovni ginekološki i mamografski pregledi trebli bi biti od ključne važnosti za svaku ženu, rekla je u svom izlaganju dr. Ivona.
Objasnila je pojavljivanje raka grlića maternice i raka dojke, ali i naglasila važnost samopregleda dojki barem jednom mjesečno. PAPA test je presudan u otkrivanju raka grlića maternice i on se obavlja jednom godišnje ukoliko je prethodni nalaz bio uredan.
Rekla je da je cilj ovoga predavanja, a i njezin osobni, motivirati i potaknuti što više žena na brigu o svom zdravlju i nezanemarivanje redovnih ginekoloških pregleda. Na kraju samog predavanja žene su se uključile s pitanjima koja su ih zanimala, a odnosila su se konkretno na cjelokupno zdravlje žene.

Skip to content