+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Općini Neum 380.000,00 kuna od Ureda za Hrvate izvan RH za sanaciju školskog dvorišta

31. klovoza je u Kulturnom centru u Ljubuškom, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan svečani program povodom potpisivanja ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu s korisnicima potpore.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su brojni dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina u BiH.

Na svečanosti je nazočio i načelnik općine Neum, Dragan Jurković koji je potpisao Ugovor o sufinnciranju u ime Općine Neum. Općina Neum ostvarila je sufinancijsku potporu u iznosu od 380.000,00 KN za projekt ”Sanacija dvorišta i igrališta OŠ Kardinala Stepinca Neum.”

Svečanosti je nazočio i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike uz izaslanicu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, kao i brojni uzvanici, predstavnici katoličke crkve, predstavnici društvenog života, braniteljskih udruga te gospodarstvenici.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svom obraćanju istaknuo je kako  Vlada RH i ove godine pruža važnu potporu udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz koje osnažuje i ohrabruje hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta.

„U Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. godinu su u tu svrhu osigurana financijska sredstva u iznosu od 32.500.000,00 kuna i to za 148 projekata i programa: 11 iz područja zdravstva, 17 iz područja znanosti i obrazovanja, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede i 17 projekata iz ostalih područja. Ove godine, po prvi puta, pravne i fizičke osobe su mogle prijaviti programe/projekte iz područja poljoprivrede, što je iznimno važno za stvaranje uvjeta za održivi ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini“, istaknuo je Milas.

U glazbenom dijelu nastupila je Dječja folklorna skupina,  koja djeluje u sklopu HKUD ”Seljačka sloga” Trebižat,  te su izveli stare folklorne napjeve i igre.

Skip to content