+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Općinsko vijeće Neum na regionalnom sastanku Misije OSCE-a

Sastanak u organizaciji Misije OSCE-a u BiH održan je u ponedjeljak 5. prosinca  ove godine, a primarna tema bila je primjena etičkih kodeksa u radu zakonodavnih tijela i izradi novih/revidiranih etičkih kodeksa.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini posvećena je pružanju podrške mjerama koje unaprjeđuju transparentnost, smanjuju korupciju i omogućavaju učinkovito funkcioniranje institucija vlasti. Misija je u listopadu 2021. godine uradila procjenu statusa implementacije etičkih kodeksa za izabrane dužnosnike u BiH i predložila Model kodeksa ponašanja za izabrane dužnosnike(ice)/članove(ice) predstavničkih tijela u BiH, u skladu s međunarodnim standardima i praksama.

Glavni nalazi su pokazali da je većina jedinica lokalne samouprave usvojila etičke kodekse, što je učinilo i šest od deset županija. Međutim, čak i u kontekstima u kojima takvi mehanizami postoje, pridržavanje i efikasna primjena rijetko su osigurani. Konkretno, nadzor nad primjenom etičkih kodeksa i procedure za procesuiranje potencijalnih slučajeva kršenja kodeksa često nisu elaborirane. Na sastanku su se osim o Kodeksu ponašanja razmjenila iskustava o radu vijeća u radu općina i gradova u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje je predstavnica OSCE-a pružila svaku moguću pomoć i podršku.

Za ponedjeljak 12. prosinca najavljen je radni sastanak u Neumu s ciljem započinjanja razgovora i razmjene mišljenja o preprekama s kojima se žene danas susreću kod ulaska u politiku i zadržavanja aktivne uloge u donošenju odluka na lokalnom i županijskom nivou.

Predsjednice Općinskih vijeća Neuma, Ravnog i Gruda podijelit će svoje stavove i mišljenja o vidljivim i nevidljivim preprekama s kojima se susreću u nastojanju zastupanja svojih kolega i kolegica i budu aktivne u lokalnoj samoupravi.

 

 

Skip to content