+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
OSCE u suradnji sa Općinskim vijećem Neum organizirao radni sastanak u Neumu na temu “Žene u politici”

U Neumu je 12. prosinca, u hotelu “Luna”, održan radni sastanak misije OSCE-a na temu “Žene u politici”.

Sastanak je organizirao ured OSCE-a u Mostaru na čelu s g. Ionannisom Piliourisom, u suradnji s Općinskim vijećem Neum, na čelu s predsjednicom Danielom Matić.

Sastanku su nazočile predsjednice Općinskih vijeća Grude i Ravno, Franka Leko i Ružica Skaramuca sa svojim kolegicama vijećnicama, vijećnice G.O. Mostar, vijećnice O.V. Neum, ravnateljice javnih ustanova i predstavnice medija.

Na samom početku sve je pozdravila gđa. Matić koja je zahvalila svima koji su se odazvali na ovaj sastanak i druženje, te je istaknula zadovoljstvo da na jednom mjestu vidi ovoliko  uspješnih žena i kolegica. Dobrodošlicu je na poseban način poželjela timu iz ureda OSCE-a u Mostaru na čelu s šefom ureda g. Ionannis Pilirisouom.

Nazočne je zatim pozdravio i šef misije OSCE-a u Mostaru g. Ionannis Piliouris istaknuvši zadovoljstvo da je danas u Neumu. Dao je svoju podršku ovakvom vidu sastanaka, te pohvalio inicijativu i gostoprimstvo gđe. Matić, kao i njezino djelovanje u lokalnoj zajednici. Izrazio je podršku u izjednačavanju prava žena u politici i bilo kojoj drugoj sferi života u BiH, te istaknuo podršku koju OSCE ženama pruža kroz brojne programe.

Kako sama tema kaže, razgovaralo se o ženama u politici, o ženama na rukovodećim funkcijama te izazovima s kojima se one susreću kroz svoj rad i djelovanje.

Svoja iskustva u političkom djelovanju podijelile su predsjednice O.V. Neum, Ravno i Grude. One su govorile o izazovima s kojima se susreću kao žene na rukovodećim funkcijama te prednosti i mane s kojima se žene u politici susreću.

Koliko je ženama lakše ili teže opstati i istaknuti se svojim sposobnostima u politici govorile su i vijećnice  Mostara, Gruda i Neuma. One su svojim primjerom potaknule raspravu o zastupljenosti žena u političkom životu kao i utjecaja koje one imaju ili nemaju u odnosu na svoje muške kolege.

Kakva su prava žena, te koliko se ona zaista poštuju i što sve po ovom pitanju radi nacionalni ured za ravnopravnost spolova i mlade pri misiji OSCE-a govorila je gđa. Lejla Mamut. Ona je također dala i par savjeta ženama kako se nositi s određenim situacijama i na koji način reagirati.

Tijekom sastanka su se rodile ideje o nekim zajedničkim projektima u budućnosti. Tako se razgovaralo o stvaranju mreže žena vijećnica u Hercegovini, kako bi  žene, unutar svojih ovlasti i kroz zajedničke aktivnosti, učinile pomak u svojim lokalnim zajednicama u svrhu zaštite socijalno najosjetljivih kategorija našega društva, ali i drugih otvorenih pitanja.

Skip to content