+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Plan upravljanja biciklističkom stazom ĆIRO

U Trebinju je 10.06. 2022.godine održana prva radionica za izradu plana upravljanja biciklističkom stazom ĆIRO. Radionici su prisustvovali ključni akteri razvoja turizma sa područja koje obuhvata ĆIRO staza: predstavnici općina i gradova, turističkih organizacija, javnih ustanova, turističkih agencija, privatnih turističkih objekata, biciklističkih klubova, nevladinih organizacija.

U ovoj radionici sudjeluje i Općina Neum kao jedan od direktnih partnera, kroz koju ĆIRO prolazi.

Svrha aktivnosti je da se tokom sljedeća dva mjeseca zajednički napravi „Plan upravljanja biciklističkom stazom ĆIRO“. Ova jednodnevna, kao i sljedeće 3 radionice provodi REDAH u suradnji sa biciklističkim klubom Hercegovina Bike, financirane od strane EU i GiZ-a. Cilj radionica je da se sa nositeljima turističkog razvoja sa područja kojim prolazi staza, ali i iz cijele Hercegovine pomogne da objektivno analizira trenutna pozicija i stanje, te da  se zajednički uspostavi preduvjete za budući razvoj kroz izradu dokumenta koji će se na sustavan, koordiniran i planski način baviti upravljanjem biciklističkom stazom Ćiro, te time osigurati njenu funkcionalnost i održivost, ali i biti jedan od generatora razvoja turizma na cijelom projektnom području.

Prvi korak u postizanju tog cilja je  pristupiti  izradi dokumenta čijom će se izradom jasno definirati pravci razvoja,, potrebni resursi, odgovornosti u provođenju različitih mjera/aktivnosti/programa.  Time bi se na cijelom projektnom području osigurao postupan, međusobno koordiniran, a time i dugoročno održiv razvoj Ćire , što bi dovelo do povećane konkurentnosti i značajnijih turističkih aktivnosti u cijeloj Hercegovini.

 

Skip to content