+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Posvećena crkva Svetog Nikole u Neumu

Crkva Svetog Nikole u Neumu  započela je s izgradnjom 2006. godine. Službeni proces započeo je dodjelom općinskog zemljišta za potrebe izgradnje crkve u Neumu na sjednici Općinskog vijeća 2. lipnja 1997.   gdje je jednoglasno  prihvaćen Zahtjev o dodjeli, nakon čega je obaviješten  župski ured i preko njega Ordinarijat. Istog dana općinske vlasti su pozitivno odgovorile i na molbu o oslobođenje od naknade za dodijeljeno zemljište.

2005. godine oglašeno je da se pristupa izgradnji nove crkve ispod magistrale te da svi zainteresirani mogu priložiti idejne projekte, izdana je Urbanistička suglasnost i građevinska dozvola za novu crkvu, nakon lega su započeti građevinski radovi.

Nakon skoro dvadeset godina, Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić, u četvrtak 9. svibnja, posvetio je crkvu Svetog Nikole u Neumu. Ovo je veliki događaj za župnu zajednicu, vjernike ali i za cijelu općinu Neum!

Biskup Palić je predvodio sveto misno slavlje uz koncelebraciju župnika Don Mladena Šutala i brojnih svećenika iz naše biskupije. Tijekom misnog slavlja obavljen je i obred posvete crkve Svetom Nikoli što je uključivalo i posvetu zidova i oltara.

Rekao je kako je pratio izgradnju ove crkve u Neumu ali da nije mogao ni zamisliti da će je baš on posvetiti. Pojasnio je i da je posveta ove crkve svetog Nikole upravo danas kada se slavi svetkovina uzašašća i dan kada su posmrtni ostaci Svetog Nikole preneseni u Bari u Italiji. Do prenošenja u Bari, tijelo svetog Nikole počivalo je u Turskoj, u katedrali u Miru, odakle su njegove kosti prenesene na sigurno, u Bari, u Italiju 1087. godine.

“Crkve posvećujemo, ne da bismo se u njima našli na sigurnom, ne da bismo u njima našli sigurno sklonište, nego da bismo se u njima slaveći euharistiju, nahranili božjom riječju, živim Kristom i da bismo nakon toga krenuli u svijet ostvarivati Kristovo poslanje”, poruka je Oca biskupa vjernicima.

Na samom kraju župnik Don Mladen Šutalo se zahvalio svima koji su na bilo koji način potpomogli od početka izgradnje ove crkve do današnjeg dana. Posebnu zahvalnost izrazio je svećenicima koji su djelovali u Župi Gospe od Zdravlja do danas, časnim sestrama, ministrantima, župnom zboru kao i cijeloj župnoj zajednici. Za kraj je zahvalio Ocu biskupu koji je predvodio sveto misno slavlje i posvetio ovu crkvu Svetog Nikole u Neumu, te kolegama svećenicima koji su došli da zajedno proslave ovaj veličanstveni događaj za župnu zajednicu u Neumu.

Skip to content