+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Požar u zaleđu Neuma guta sve pred sobom, čeka se pomoć iz zraka

Općinu Neum je jučer 02. kolovoza zadesio veliki požar. Oko 11 sati zaprimljena je dojava o požaru u selu Gradac. Vatrogasci su odmah izašli na teren, ali zbog jakog vjetra požar se iznimno brzo širio. Vrlo brzo je požar došao do sela Broćanac gdje je u jednom trenutku zaprijetio i kućama. Na terenu su bili svi vatrogasci kao i brojno lokalno stanovništvo koje je pomoglo u gašenju. U naletu vatrene stihije jedva je obranjena jedna kuća u Broćancu. Štete u Broćanskom polju i maslenicima su zasigurno ogromne i tek će se zbrajati.

Požar je nošen jakim vjetrom vrlo brzo prešao na drugu strane ceste zbog čega je jedan vremenski period bio zaustavljen promet novom cestom Neum- Stolac. Jaka vatra zahvatila je selo Praovice i nastavila prema Prapratnici gdje je bila možda i najgora situacija jer se borilo da vatrena stihija ne proguta kuće i selo. Iznimnim naporima kako domaćih, tako i susjednih vatrogasnih postrojbi i brojnih dobrovoljaca i mještana, selo je obranjeno, kuće su spašene. Stradao je jedan napušteni objekt, ali na sreću nitko nije ostao bez krova nad  glavom.

Požar se nastavio i danas, gori i dalje oko Prapratnice, te duža linija brda od Prapratnice prema Zelenikovcu i Hotnju. Za sada nema ugroženih kuća i stanovnika.

U pomoć su još jučer pozvani kanderi RH i helikopteri Oružanih snaga BiH.

„Na žalost, kanaderi su bili zauzeti gašenjem požara kod Šibenika, a helikoptere Oružanih snaga očekujemo već prijepodne danas, nakon odobrenja Predsjedništva. Naime, požar ovakvih razmjera nije moguće ugasiti bez zračnih snaga“, istaknuo je načelnik Neuma.

Načelnik općine Neum, Dragan Jurković je naglasio kako je ova situacija u Neumu apokaliptična i da će se vjerovatno proglasiti stanje prirodne nesreće.

„Štete su iznimno velike, Bogu hvala da nemamo žrtava. Zahvaljujem svim vatrogascima koji sudjeluju u gašenju, kao i svim dobrovoljcima i mještanima koji su pritekli u pomoć. Posebnu zahvalu dugujemo susjednim gradovima i općinama Stonu, Metkoviću, Čapljini i Mostaru koji su poslali svoje vatrogasce na teren. Nadamo se pomoći iz zraka kako bi ova agonija danas završila“, rekao načelnik Jurković koji ne jučer i danas većinu dana proveo s ljudima na terenu.

Skip to content