+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Poziv maslinarima: Demonstracija rezidbe opožarenih maslina i predavanja stručnjaka s Agronomskog fakulteta Mostar i Instituta za jadranske kulture i melioracije krša iz Splita

U četvrtak, 9. veljače 2023. godine održat će se radionica i predavanje u suranji Općine Neum, Instituta za jadranske kulture i melioracije krša iz Splita, te Prehrambeno-tehnološkog i Agronomskog fakulteta u Mostaru.

Početak je predviđen 9. veljače u 13 sati u Broćancu gdje će uz stučnjake i agronome iz Općine Neum biti njihovi kolege s Instituta za jadranske kulture i melioracije krša iz Splita koji će na licu mjesta, na opožarenim maslinicima demonstrirati rezidbu i brigu oko oštećenih stabala maslina. Cilj ove radionice je da se što veći broj maslinara okupi kako bi čuli preporuke stručnjaka, ali i na licu mjesta naučili nešto više o rezidbi i brizi za požarom zahvaćena područja.

Istog dana, u 18 sati u “Grand Hotelu Neum”, dekan i profesori Prehrambeno- tehnološkog i Agronomskog fakulteta iz Mostara, te stručnjaci s Instituta za jadranske kulture i melioracije krša iz Splita, održat će predavanja na teme “Značajniji štetnici i zaštita maslina” te “Gnoidba i hranidba maslina”. Uz predavanje planirano je i druženje maslinara sa profesorima i stučnjacima koji će odgovarati na sva pitanja i nejasnoće ukoliko postoje.

Znajući da je maslinarstvo dijelom i tradicija Neuma i njegovog zaleđa, ovo je  samo prvo od planiranih druženja i predavanja na ovu i slične teme u Neumu, a sve u cilju edukacije i pomoći domaćim poljoprivrednicima i maslinarima, kao i mogući poticaj onima koji se tek planiraju baviti maslinarstvom.

Ovim putem pozivamo sve maslinare, kao i one koji će to tek postati, da se pridruže 9. veljače (četvrtak) u 13 sati u Broćancu i nakon toga u 18 sati u “Grand Hotel Neumu” i iskoriste priliku za edukaciju kroz praksu i druženje.

Skip to content