+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Susret veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH s predstavnicima vlasti i hotelijera u Neumu

Načelnik općine Neum Dragan Jurković, predsjednica Općinskog vijeća Daniela Matić i predsjednik Udruge hotelijera Branimir Butigan susreli su se danas u Neumu s Njegovom Ekscelencijom Matthewom Fieldom, veleposlanikom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini.

Gospodin Field je u Neum došao kao jedan od sudionika Energetskog samita 2022. godine u Bosni i Hercegovini, koji se održava po peti put u hotelu “Grand Hotel Neum” u Neumu.

Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2022, organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku RS i Regulatorne komisije za energiju FBiH okupit će ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će razgovarati o prijeko potrebnoj reformi energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji.

Predstavnici Općine Neum i Udruge hoteliijera iskoristili su ovu prigodu za upoznavanje g. Fielda sa trenutnom situacijom u Neumu, turističkoj ponudi koju nudi jedini BiH grad na moru, kao i s potencijalima koje neumsko zaleđe nudi. Dotaknuli su se i političke situacije, gdje je predsjednica Općinskog vijeća istaknula Neum kao dobar primjer zastupljenosti žena u zakonodavnoj vlasti dala primjer da čak 5 od 10 zastupnika HDZ-a BiH u O.V. Neum čine žene. Također je istaknula interes za suradnjom po pitanju razvoja lokalne zajednice, posebno po pitanju djece i mladih, te njihovog ostanka u Neumu. G. Field je predložio suradnju na tom polju i uključenje Neuma u projekte njihovog veleposlanstva koje intenzivno radi na jednakopravnosti žena u javnom životu i politci BiH.

Na sastanku se razgovaralo o raznim infrastrukturnim i gospodarskim projektima i mogućnostima, te o daljnjem razvoju Neuma kao poželjne turističke destinacije.

Načelnik je upoznao g. Fielda sa aktivnostima i razvojem lokalne zajednice u posljednjih godinu dana, naglaskom na završetak projekta “Uljara” koji je doveden do samoga kraja, te se očekuje njezino otvaranje uskoro. Dotaknuli su se i teme Pelješkog mosta i njegovog utjecaja na Neum. Načelnik Jurković je tu ponovio da Neum neće imati značajnije gubitke otvaranjem Pelješkog mosta, naprotiv, nada se da će Neum biti oslobođen gužvi i zastoja u ljetnom periodu zahvaljujući Pelješkom mostu. U razgovoru je istaknuo važnost ceste Neum- Stolac za lokalno stanovništvo, ali i turiste koji će puno brže i lakše dolaziti u Neum nakon njezinog završetka.

G. Field se zanimao i za turizam, te strukturu gostiju u Neumu, osobito za goste iz Velike Britanije, s čime ga je pobliže upoznao predsjednik Udruge hotelijera.

G. Butigan je rekao da Neum ima dosta stranih gostiju, i da se iz godine u godinu te brojke povećavaju. Gostiju iz Velike Britanije na žalost nema puno, ali je to ostavio kao jednu od mogućih točaka suradnje. Naglasio je važnost i ulogu kongresnog turizma koij  Neumu daje mogućnost duže i stabilnije turističke sezone, rekavši kako je ovaj samit najbolji primjer toga, jer on okuplja preko 600 sudionika iz svih krajeva svijeta.

Za kraj je načelnik Jurković pozvao g. Fielda i njegove suradnike na ponovni posjet Neumu, u nadi izgradnje dobrih odnosa i buduće suranje veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini i Općine Neum.

 

Skip to content