+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Svečana sjednica Općinskog vijeća Neum i proslava Dana općine Neum

Uoči blagdana nebeske zaštitnice Neuma, Gospe od Zdravlja koju ove godine slavimo 29. kolovoza, u Grand Hotelu Neum se, 26. kolovoza u 19 sati održala Svečana sjednica Općinskog vijeća Neum i proslava Dana općine Neum.

Prije same sjednice, na Spomenu obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Neumu položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule branitelje. Prigodnu molitvu predvodio je neumski župnik don Ivica Puljić.

Vijence i svijeće položili su predstavnici Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine na čelu s predsjednikom dr. Draganom Čovićem. Nakon njih vijence i svijeće položili su predstavnici općine Neum na čelu s načelnikom općine Neum Draganom Jurkovićem, predsjednicom Općinskog vijeća Neum Danielom Matić te predstavnicima Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO-a Neum.

Nakon svečane dobrodošlice svim prisutnim uzvanicima u Neum uz kratak videoprilog o prirodnim, kulturnim i gastronomskim bogatstvima Neuma i njegovog zaleđa, predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić pozdravila je nazočne te otvorila svečanu sjednicu.

Na svečanoj sjednici je, osim predstavnika općine Neum, sudjelovao i dr. Dragan Čović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH, predsjednik HDZ-a BiH te predsjednik HNS-a, Darijana Filipović, zastupnica u Zastupničkom domu PS BiH i dopredsjednica HDZ-a BiH, Josip Grubeša ministar pravde, Mladen Bošković, dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i čan predsjedništva HDZ-a BiH, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, Mario Mikulić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH te Mate Lončar, predsjednik Mladeži i član Predsjedništva HDZ-a BiH.

Načelnik Općine Neum, Dragan Jurković, se u kratkim crtama dotaknuo aktivnosti i projekata koji su ostvareni od početka njegovog mandata, te podnio izvješće o radu proteklih 8 mjeseci. Naveo je kako je povećan proračun Općine Neum na 8.393,00 KM. Ukupno ostvaranje prihoda za prvih šest mjeseci iznosi oko 50% u odnosu na ukupno planirane prihode, povećan je broj projekata koje Općina financira. Okosnica njegovog predizbornog programa su bili mladi i ulaganje napora da mladi u neumu opstanu i ostanu. Temeljem toga su povećane studentske stipendije sa 70.000,00KM na 95.000,00 KM, osigurani su besplatni udžbenici, redovno primanje pripravnika, rekonstrukcija Dječjeg vrtića Neum, donacija eksperimentalnog stola i stručne literature Srednjoj školi Neum, povećane su naknade rodiljama i novorođenčadi.
Također se više ulaže na području kulture i sporta, putem Javnih poziva i natječaja dodjeljena su sredstva kulturnim i športskim udrugama, u planu je i konačna izgradnja vaterpolo igrališta. Ostvareno je dosta infrastrukturnih projekata, sanirana je glavna ulica kralja Tomislava, oko 300.000,00 uloženo je u sanaciju lokalnih cesta,u planu je rekonstrukcija šetnice dr. Franje Tuđmana, potpisan ugovor za nabavku stroja za preradu maslina u iznosu od 290.000,00 KM, te potpisan ugovor za postavljanje javne rasvjete u Vukovarskoj ulici. Naposljetku, povećana su sredstva u proračunu za Dom zdravlja Neum, omogućena antigenska testiranja. Načelnik je posebno istaknuo sredstva koja je izdvojila Vlada HNŽ-a za JP Komunalno i JP Mareco oko 400.000,00 KM, Ministarstvo prometa HNŽ-a za sanaciju lokalnih cesta oko 200.000,00 KM i Ured za Hrvate izvan BiH koji su izdvojili 50.000,00 KM za sanaciju Dječjeg vrtića. Na samom kraju načelnik je čestitao svim Neumljanima i Neumljankama Dan općine Neum i blagdan Gospe od Zdravlja, te zahvalio gostima koji su došli na ovu Svečanu sjednicu.

Svim prisutnim prigodno se obratio i dr. Dragan Čović rekavši kako će se više razine vlasti truditi ostvariti interese Neuma i prave ciljeve koje stavlja ispred sebe. Drago mu je kako Neum posjeduje infrastrukturu mladih ljudi, te da je to infrastruktura koja se može nositi sa svim izazovima. Dotakao se izgradnje Pelješkog mosta i nove ceste Neum-Stolac. Smatra kako je to jedna dobra prilika za Neum i zaleđe Neuma koju treba iskoristi.
Svima u Neumu je čestitao Dan Općine Neum i nebesku zaštitnicu Gospu od Zdravlja.

Goste je pozdravio i načelnik općine Stolac i predsjednik Županijskog odbora HNŽ-a Stjepan Bosšković istaknuvši kako prije svega želi čestitai općini Neum na navedenim uspjesima. Dodao je kako je bio dijelom involviran u dođađanja u općini Neum, te rekao kako je Neum na ovim izborima pretvorio svoju šansu u dobitak i da sada ima Općinsko vijeće koje održava sjednice i provodi Odluke, te načelnika koji maksimalno radi na poboljšanju uvijeta života svih građana Neuma. G. Bošković je u ime svih načelnika i gradonačelnika čestitao Dan općine i blagdan Gospe od Zdravlja.

Na samom kraju predsjednica O.V. Neum Daniela Matić je veličanstvenim tekstom obrazložila Odluku Općinskog vijeća kojom se sredstva za dodjelu Javnih priznanja ove godine usmjeravaju za pomoć socijalno ugroženim braniteljima s područja općine Neum.

Glazbenim točkama večer su upotpunili grupa AD LIBITUM i mlada glazbenica Marija Previšić, dok je voditeljica bila mlada pripravnica Ana Raič.

Skip to content