+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Svečano otvoren 17. NAFF u Neumu, festival traje do 1. rujna

Na prepunoj terasi hotela Sunce u subotu večer svečano je otvoren Međunarodni festival animiranog filma NAFF 2022. Naff se i ove godine nalazi u sklopu manifestacije Neumsko ljeto 2022, pod pokroviteljstvom Općine Neum.

Nastupom Neumskih mažoretkinja počeo je svečani program, koji je dalje nastavljen uz prigodna obraćanja partnera i prijatelja Festivala, te glazbeni predah Ženske klape Kolajna Komin.

Dragan Jurković, načelnik Općine Neum kazao je kako je ”prvi put na NAFF-u kao načelnik”, te da će Općina i ubuduće nastaviti podržavati sve ono što su organizatori trudom i radom stvarali godinama. Zahvalio je organiztorima i svim posjetiteljima koji došli podržati ovaj hvale vrijedan događaj, a posebnu zahvalu na samom početku uputio je osnivaču NAFF-a, pok. gospodinu Jurinku Raiču bez koga ovog festivala nebi ni bilo.

Zadovoljstvo što se nakon dvije godina održavanja Festivala online, konačno svi ljubitelji animacije mogu ‘uživo’ sresti u Neumu nije krila ni Rajna Rajič, ispred Udruge mladih KAN koja je ujedno i organizator NAFF-a.

”Ni protekle dvije godine svijet animacije nije mirovao, bio je vrijedan. Stvarali su nova umjetnička djela, nove crtiće a mi iz Udruge mladih KAN smo vam i ove godine, kao i prethodnih 16. pripremili samo ono najbolje. Kao što ćete se i sami moći uvjeriti, animirani filmovi nisu samo crtići, to su filmovi sa ozbiljnim društvenim, političkim i životnim temama koje se tiču svih nas”, istaknula je Rajič u obraćanju prisutnima.

Nakon službenog otvorenja prikazan je prvi od devet natjecateljskih programa, u okviru kojeg su posjetitelji mogli uživati u filmovima iz Francuske, Portugala, Ukrajine, Meksika. SAD-a, Mađarske, Hrvatske i Australije.

Upravo je film ”Cilj života” (Object of life) iz Australije, autora Jacka Jamesa Parryja otvorio 17. izdanje NAFF-a. Osim australskog filma, prve večeri NAFF-a prikazano još osam filmova iz natjecateljskog programa.

Nakon službenog otvorenja, gosti i prijatelji Festivala su uživali u partyju na bazenu hotela Sunce.

Tijekom trajanja Festivala bit će prikazano ukupno 115 filmova iz 44 zemlje svijeta. 75 filmova bit će prikazano u natjecateljskim programima i 40 filmova u studentskom, panorama i ekologija programu, a bit će održana i stručna predavanja.

Festival će svečano biti zatvoren 1. rujna dodjelom nagrada, a to su Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja glazba, , nagrada za likovnost, najbolji studentski film i nagrada Dušan Vukotić.

Skip to content