+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
U Neumu održan prvi Međunarodni festival podvodnog filma “Neum 2021.”

Večeras je u ljetnom kinu hotela Zenit u Neumu održan Međunarodni festival podvodnog filma “Neum 2021”, pod pokroviteljstvom Općine Neum.
Međunarodni festival podvodnog filma u Neumu organizira Udruga STANDARD. Ovaj događaj održava se u sklopu manifestacije “Neumsko ljeto 2021.”, koja okuplja kulturno – zabavne događaje tijekom ljetne sezone u Neumu.

Na početku programa svim prisutnima se obratio načelnik općine Neum, Dragan Jurković. U svom obraćanju je rekao kako je ovo suradnja koja je počela iznenadno i neočekivano kada je došla prijava na “Javni poziv za dodjelu sredstava za kulturu i sport” u Općini Neum.

“Kada je prijava stigla nismo ni znali o čemu se radi ali je zvučalo zanimljivo, drugačije i vrijedno pozornosti.”, istaknuo je načelnik Jurković.
Također je dodao kako je u skladu s mogućnostima, Općina pomogla da se realizira ovaj projekt po prvi put u Neumu, te da se nada kako je ovo početak jednog tradicionalnog događaja u Neumu.

Prikazana su 22 filma iz raznih zemalja. Filmovi su jedinstveni, prikazuju bogatstva podvodnog svijeta kroz različite oči umjetnika i amatera.
Prikazuju ljubav prema moru, rijekama, jezerima, ronjenju i istraživanju.
Jedan dio autora pokušava i na ovaj način doprijeti do svijesti ljudi prilikom zagađivanja okoliša, u ovom slučaju podvodnog svijeta.

Cijeli program je svojim nastupom upotpunio Vinko Ćemeraš, pobjednik popularnog glazbenog showa “The Voice”.
Njegova pjesma “Izgubiti neću dah” je snimljena u posebnoj podvodnoj verziji čiji je spot prikazan na festivalu.

Nagradu za najbolji BH podvodni film uručio je Ante Džono, predsjednik ronilačkog kluba Neum, a nagradu je osvojio film “Metaphysic”, redateljice Sandre Mlađanović.
“Island of Artina”, film Nebojše Vojnovića, je proglašen najboljim eko filmom festivala.
Nagrada za najbolju glazbu filma je otišla španjolskom filmu “Staghorn Coral” od Julia Girosa.
Nagrada za najbolju kameru je iz ruku Nikše Kaleba, bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca i velikog ljubitelja podmorja, otišla u ruke Vinka Ćemeraša za film “Izgubiti neću dah” redateljice Mare Milin.

Najboljim filmom festivala je proglašen UK film “Mike & Maurice”, redatelja Garetha Bartletta. Nagradu su uručili načelnik Dragan Jurković i predsjednica Općinskog vijeća Danijela Matić.

Voditeljica večerašnjeg programa, Julijana Jurković, zahvalila se svima na podršci, a posebno Općini Neum bez čije bi potpore sve ove ideje bile samo mrtvo slovo na papiru.
Program traje i sutra, a u planu su radionice i korisna predavanja.

Skip to content