+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
U Neumu održana međunarodno znanstveno – stručna konferencija Untying the knot – Bosnia and Herzegovina on the path towards EU and NATO membership

U Neumu je 17. ožujka održana međunarodno znanstveno – stručna konferencija Untying the knot – Bosnia and Herzegovina on the path towards EU and NATO membership, u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i sveučilišta iz Hrvatske koja je okupila predstavnike akademske zajednice, istaknute znanstvenike i stručnjake kako bi kroz interdisciplinarnu znanstvenu raspravu ponudili odgovor na aktualna pitanja koja se tiču europske budućnosti Bosne i Hercegovine.

Jedan od sudionika ove konferencije bio je i načelnik općine Neum Dragan Jurković, budući da Općina Neum podržava organizaciju ove međunarodno- znanstvene konferencije koja je od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu, a prije svega za hrvatski narod u BiH. Načelnik Jurković je izrazio zadovoljstvo da se jedna ovakva konferencija održava upravo u Neumu već pet godina za redom.

Na međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji “Untying the Knot – Bosnia and Herzegovina on the path towards EU and NATO Membership” kroz tri panela “European Power-Sharing Models – Useful Examples for BiH?”, “Power-Sharing vs. outvoting: What Concept Would Foster Bosnia and Herzegovina’s EU Integration?” i “The Policy Options and Choices of the International Community with reference to Bosnia and Herzegovina” izazov funkcionalne održivosti bh. višenacionalnog društva razmatran je unutar šireg konteksta njegove euroatlantske integracije i stabilizacije, odnosno povezana su pitanja unutarnje konsolidacije s imperativom regionalne europske sigurnosti.

Prije radnog dijela konferencije uvodna obraćanja održao je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, koji je rekao kako se u BiH mora očuvati višenacionalni karakter države, te da domaći političari aktualnu krizu u Ukrajini moraju shvatiti kao priliku.

Nazočnima se obratio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je izjavio kako je članstvo BiH u euroatlantskim integracijama nacionalni interes Republike Hrvatske koji se po njemu neće moći ostvariti bez jednakopravnosti tamošnjih Hrvata.  “Republika Hrvatska je na međunarodnoj sceni najveći i iskreni zagovornik euroatlanskih asocijacija. To je naš jasan nacionalni interes. To neće biti moguće bez rješavanja legitimnih i legalnih zahtjeva Hrvata”, rekao je Grlić Radman u poruci upućenoj online.

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy pozvao je političke lidere u BiH na postizanje kompromisa kako bi se zemlja približila Europskoj uniji.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić rekao je kako krize nude prigodu. “Smatram da imamo vođe koji vjeruju da se Bosna i Hercegovina ali i svijet može promijeniti, ne ubijanjem i pucanjem, nego stvaranjem i nadmetanjem, vođe koji su spremni radije biti kontroverzni iz dobrih razloga nego popularni iz loših, vođe koji svoju maštu koriste češće od svojih sjećanja”, rekao je Tomić.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras također se dotaknuo rata u Ukrajini kao važne opomene. “Događaji na istoku Europe sugeriraju da je dobro ući u organizacije koje će nam jamčiti sigurnost gdje ćemo razvijati i njegovati baštinu i naše identitete, izgrađivati modernu Europu”, rekao je Boras.

Na konferenciji u Neumu govorilo je više sveučilišnih profesora iz raznih oblasti, a među njima je nekoliko stručnjaka za federalizam poput prof. Rupak Chattopadhyay, predsjednika udruženja “Foruma federacija”, profesora Sumantra Bosea. Govornici na tri panela su i prof. Ugo Vlaisavljević, prof. Duško Vejnović, Dejan Vanjek, Karine Millaire, ustavni sudac RH Mato Arlović, prof. Tado Jurić, prof. Nermin Salkić, prof. Jure Zovko, prof. Nevenko Vranješ, Johann Sattler, voditelj Izaslanstva EU u BiH Jakov Žižić, Darko Mršić i Aleksandar Janković.

Međunarodnu znanstveno stručnu konferenciju Untying the knot – Bosnia and Herzegovina on the path towards EU and NATO membership zaključio je predsjednik Hrvatske akademije za znanosti u umjetnost u Bosni i Hercegovini akademik Mladen Bevanda.

 

 

 

Skip to content