+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
U Neumu održana promocija povijesnog romana “Grad bez ptica” autorice  Anite Martinac

U nedjelju, 12. prosinca u dvorani ispod Nove crkve u Neumu održana je promocija povijesnog romana “Grad bez ptica” autorice mostarskih korijena Anite Martinac, u organizaciji udruge “Neum media”, pod pokroviteljstvom Općine Neum i načelnika Dragana Jurkovića.

Uz autoricu, roman su predstavili Stanislav Vukorep, istraživač, publicist  te plodonosan kroničar Donje Hercegovine i Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

Autorica je pročitala ulomak iz romana koji govori o braniteljima. Ističe važnost braniteljske populacije, ne toliko važnost imena i prezimena koliko njihove ratne ostavštine, ratnog puta, ratne svakodnevnice i onoga šta su proživljavali. Autorica je istaknula da joj je, u razgovoru, jedan branitelj rekao: “Piši, samo zapisuj kroz šta smo prolazili”.

Stojić je istaknuo kako je Anita aktivna autorica koja ima širok opus djelovanja. Svaki njezin roman je istraživački rad, rad na terenu. Njezin cilj, točnije cilj ovoga romana je reći što se dogodilo u ratnom Mostaru, rekao je Stojić.

Stanislav Vukorep je rekao da je tematika kojom se bavi autorica od izuzetnog je značaja za hrvatski narod. Težnje se nisu stišale, Anita je zasukala pero i zabilježila noviju povijest, istaknuo je Vukorep.

Dodao je kako je važno branitelje oteti amneziji i zahvalio se autorici na svemu što radi.

Vukorep je istaknuo da je ovo roman kojim je Anita napravila velike korake u našim krajevima, ona je autentičan glas u pustinji. Od organiziranja preko teških borbi, opisala je aktivnost istinskih branitelja te donijela pravu sliku o razini svijesti u društvu. Nema uzvišenije dobrobiti od slobode, dodao je Vukorep.

Kroz cijeli roman autorica naglašava da imperijalistički duh naših susjeda nikad ne jenjava, o tome trebamo voditi računa, zaključio je Vukorep.

Martinac: Gubimo kulturu sjećanja

Za kraj se prisutnima obratila i sama autorica kazavši da je roman posvetila braniteljima, poginulima, ranjenjma, živima, ali i našoj djeci za budućnost.

– Povijest nam se ponavlja, kalvarije na određenim mjestima, a sve zato jer nemamo kulturu sjećanja, zaboravljamo našu povijest, govori autorica.

– Moja knjiga je krik, drago mi je da kroz nju djeca mogu razumijeti stanje svojih roditelja, a žene svojih supruga itd. Ne želim dopustiti da nama manipuliraju drugi, nemamo se čega stidjeti iz svoje povijesti, zaključila je autorica za kraj.

Svim prisutnima se ispred udruge zahvalila Maja Raguž, kao i svima koji su na bilo koji način pripomogli u organizaciji i realizaciji ovog događaja.

 

 

Skip to content