+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
U Neumu potpisan Sporazum o suradnji Hercegovačko-neretvanske i Dubrovačko-neretvanske županije “Obalno integralno upravljanje za održivi turizam”

U Neumu je danas, 13. svibnja, potpisan Sporazum o suradnji za primjenu metodologije obalnog ugovora u obalnom području Hercegovačko-neretvanske županije-kantona: Roadmap. Sporazum su potpisali premijer Vlade HNŽ dr. sc. Nevenko Herceg i župan DNŽ Nikola Dobroslavić.

Sporazum o suradnji ima za cilj pružanje smjernica za primjenu metodologije obalnog ugovora širenjem  metodoloških postupaka vezanih uz participativne aktivnosti koje će se unaprijed poduzeti u obalnom području Hercegovačko-neretvanske županije-kantona.

Na samom početku nazočne je pozdravio načelnik općine Neum, Dragan Jurković, koji se kratko osvrnuo na važnost ovog projekta, kako za općinu Neum i njenu obalu, tako i za ostale potpisnike ovog Sporazuma. Načelnik Jurković je zahvalio svima na dolasku i suradnji, te poželio uspješan nastavak rada,te ugodan boravak dragim gostima u Neumu.

Na važnost projekta su se osvrnuli i premijer Vlade HNŽ dr.sc. Nevenko Herceg, te župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Opširnije o projektu i o prezentaciji istoga čuli smo od Svjetlane Stanić-Koštroman s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Melanije Milić, ravnateljice Razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Obalni ugovor, koji je predstavljen projektom Interreg Med COASTING, integrirani je instrument upravljanja za očuvanje i upravljanje prirodnom baštinom, uzimajući u obzir razvoj održivih turističkih aktivnosti.

Ovaj Sporazum o suradnji rezultat je participativnog procesa razvijenog između lokalnih i regionalnih aktera obalnog područja Hercegovačko-neretvanske županije-kantona kojega promovira Ured predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, a koji je započeo u mjesecu ožujku 2022. u sklopu projekta COASTING PLUS. COASTING PLUS je sufinanciran iz Programa Interreg Med 2014. -2021. i uključuje Ured predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije-kantona kao partnera.

Sporazum o suradnji naglašava ključne elemente za primjenu metodologije obalnog ugovora u obalnom području Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, promičući učinkovitu koordinaciju između administratora s turističkim planovima, aktiviranjem strategija i zajedničkih politika održivog i odgovornog obalnog turizma, kroz integrirano višerazinsko upravljanje.

Pilot područje obuhvatit će donji tok sliva rijeke Neretve i obalne vode Neumskog zaljeva s ciljem promicanja održivog razvoja turizma primjenom načela ekosustavnog pristupa očuvanju i zaštiti mora.

Potpisnici ovog Sporazuma su redom: Ured predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, predsjednik dr.sc. Nevenko Herceg, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, direktor Damir Mrđen, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, ministar Donko Jović, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, dekan dr.sc. Marin Ćorluka, Park Prirode Hutovo Blato, direktor Nikola Zovko, Općina Neum, načelnik Dragan Jurković, Grad Čapljina, gradonačelnik dr. Smiljan Vidić.

Skip to content