+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Završna konferencija Tourismed Plus projekta u Italiji

Predstavnici općine Neum, Općinskog Vijeća Neum  i Razvojne agencije Nere zajedno sa ostalim partnerima na projektu sudjelovali su na Završnoj konferenciji Tourismed Plus projekta financiranog iz Interreg MED programa. Domaćin konferencije bila je općina Termoli i Turistička zajednica  Termoli u Italiji, a ista se održala u terminu 21. i 22.lipnja 2022.

Međunarodna konferencija koja je održana u Termoliju između partnera europskog projekta “Tourismed Plus” zatvara radni put s prijedlogom izmjena i dopuna zakona u svakom od područja nadležnosti Interrega: Italija i Molise , Korzika, Španjolska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Na završnom sastanku u Termoliju, sudjelovali su europski partneri i direktor Odjela za turizam regije Molise Nicola Pavone, kao i predstavnici ministarstava poljoprivrede pojedinih zemalja uključenih u projekt.

Na konferenciji su održane brojne prezentacije gdje su predstavljanje projektne  intervencije prisutnih: predstavnika Port Foundation of Valencia, vodećeg tijela Tourismed Plus projekta, tvrtke Prism za Italiju, Korzike, općine Neum  i općine Ulcinj. Za sve partnere se pojavila potreba za prilagodbom postojećih zakonskih propisa kako bi ribolovni turizam postao održiva djelatnost ribara i omogućio im integraciju prihoda od ribolova.

Konkretno, za područje Bosne i Hercegovine, zakonski okvir za morski ribolovni turizam još uvijek nije uređen. Potrebne su izmjene i dopune postojećih zakona u nadležnosti županije kako bi se potaknuo i razvio ribolovni turizam u Neumu. S tim u vezi, sve projektne aktivnosti odnosile su se na transfer znanja iskusnijih mediteranskih zemalja na području  ribolovnog turizma,  te pokretanje i službene inicijative  nadležnim ministarstvima  sa zahtjevom za prilagodbu zakonskih propisa, zajedno sa ostalom dokumentacijom nastalom kroz projektne aktivnosti. Poslovni model (BM) predložen TOURISMED projektom predstavljat će teorijsku osnovu i polaznu točku pri stvaranju nacrta politika za ribolovni turizam i olakšavanje razvoja ribarstva na područiju regije Molis, te općina Ulcinj i Neum (novouključenih projektnih partnera).

Izvješće o projektnim aktivnostima i stanje u Neumu za Općinu Neum kao projektnog partnera, prezentirala je Slađana Maslać , direktorica Razvojne agencije Nera, dok je trenutni zakonodavni okvir u sklopu morskog ribarstva na području HNŽ, obrazložila predsjednica OV Neum, Daniela Matić.

“Ribarski turizam već postoji, ali današnji propisi u Italiji ne čine ovaj oblik iskustvenog turizma izvedivim – izjavljuje Alessandro Melillo iz Prisma, promotor Europskog projekta –. Iz tog razloga pripremamo izmjene i dopune postojećih zakona kako bismo promovirali i potaknuli njihovu aktivnost”.

Europski projekt nastao je upravo s ciljem “odgovornog turizma” i „odgovornog“  ribolova s ciljem očuvanja morskog okoliša i razvoja modela koji može prevladati one propise koji predstavljaju “usko grlo” ovog oblika iskustvenog turizma i koji ne dopuštaju adekvatan razvoj.

U sklopu programa konferencije organizirana je i studijska posjeta ribolovnim aktivnostima na području općine Termoli.

Skip to content