+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Blagoslov križa u Hutovu

U Hutovu je 30.5., na nedjelju Presvetog Trojstva, upriličen blagoslov križa na brdu Glavica iznad župne crkve Krista Kralja.

Svetu misu podno križa je predvodio župnik don Anđelko Planinić- Đela koji je održao i blagoslov križa, polja i naroda.

Nakon svete mise uslijedilo je otvaranje spomenika na križu u čast pastiricama hutovskog kraja koje su svoje živote provele po tim brdima i poljima. One su u ovim krajevima Južne Hercegovine poznate kao „čobanice“ i na svojim leđima su nosile kućne terete.

Okupljenim župljanima i gostima se obratio i sam inicijator projekta Luka Konjevod koji je u svom govoru zahvalio svim donatorima, sudionicima i mještanima na radu i trudu te objasnio put i način izgradnje ovog 12-metarskog betonskog križa. Luka je istaknuo kako mu se ostvario jedan veliki san i emotivno ispričao njegov nastanak.

Križ se nalazi na 450 m nadmorske visine na „Putu soli“ kojim je prošla kraljica Katarina kada je bježala od osmanske tiranije.

Križevi su kao znakovi kršćanstva bili vidljivi na zidovima hutovskih crkava, kapelica i kuća, a od danas pa nadalje će i ovaj križ na Glavici iznad Hutova štititi mještane, goste i slučajne prolaznike.

„Mi napravimo jednu crtu, a Bog nam je prekriži, eto ti križa. Mi to smatramo križem, a Bog to smatra plusom za nas u odnosu na konačni cilj.“ Ova misao biskupa u miru Ratka Perića izvrsno opisuje ulogu križa u našim životima na koju nas i ovaj izgrađeni križ podsjeća.

Skip to content