+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
EKO AKCIJA ČIŠĆENJA NEUMSKOG MORA I PODMORJA

U Neumu je u nedjelju 27. lipnja održana Eko-akcija čišćenja Neumskog podmorja u organizaciji Ronilačkog kluba Neum koja se sada već tradicionalno održava svake godine.
Zbog epidemiološke situacije ove godine je bilo neizvjesno hoće li se uopće moći organizirati u standardnom ambijentu s obzirom da u ovom čišćenju sudjeluju i broji gosti iz drugih ronilačkih klubova iz drugih gradova.
Kako je epiemiološka situacija ipak dozvolila, HRK Neum je organizirao zajedničko čišćenje podmorja i druženje svih sudionika.
Sudjelovali su članovi Udruge Mare Nostrum iz Neuma, Postrojba Granične policije Neum i Lučke kapetanije Neum koji su za ove potrebe ustupili i svoja plovila roniocima.
Od gostiju tu su bili članovi ŠRK Buško jezero, ERK Periska Ploče, ERK Leut Blace, SEUH Mostar i Šrek delta 5 iz Metkovića. Akciju je podržala i Općina Neum, načelnik Dragan Jurković, te predsjednica O.V. Daniela Matić.

Ekipa se okupila na plaži, i s punom opremom se otisnula na pučinu. Akciji su pripomogli i lokalni stanovnici s gumenjacima, gliserima i barkama kako bi se ronioci mogli rasporediti na više lokacija odjednom.
Na našu žalost uskoro se moglo vidjeti kako se ti isti gumenjaci i gliseri pune vrećama smeća, plastike i kojekakvih otpadaka koji uništavaju naše more i podvodni svijet. Iako želimo naivno vjerovati da je svo to smeće slučajno završilo u našem divnom plavom Jadranu, svjesni smo kako to nije tako. Na žalost, ljudi su ti koji svjesno ili nesvjesno zagađuju kako okoliš tako i naše podmorje.
Upravo ovakvim akcijama želi se pokazati i ukazati na probleme zagađenja okoliša, mora i podmorja, te na neki način poslati apel stanovnicima i turistima koji posjećuju Neum da se više pobrinu o okolišu. Želi se poslati poruka da prestanemo zagađivati i uništavati ono najljepše što nam je majka priroda dala, te da se prema okolišu konačno počnemo odnositi s poštovanjem.
Stara je izreka da je samo čist grad i lijep grad, a to isto vrijedi i za naše more. Ako svi budemo više brinuli o okolišu zasigurno ćemo imati ljepši grad i čistije more u kojemu će moći podjednako uživati kako domaći stanovnici tako i turisti koji nas svake godine u sve većem broju posjećuju.
Akcija se uspješno privela kraju, te su na zajedničkom ručku podijeljene i zahvalnice svim sudionicima i onima koji su na bilo koji način podržali ovu hvale vrijednu eko-akciju.

 

Skip to content