+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Održan radni sastanak na temu prekategorizacije malograničnih prijelaza „Vukov klanac“ i „Duži-Imotica“

Danas je u prostorijama Općine Neum održan radni sastanak na temu Prekategorizacije malograničnih prijelaza „Vukov klanac“ i „Duži- Imotica“ u međunarodne granične prijelaze u ljetnom periodu.

Sastanku su nazočili načelnik Dragan Jurković, predsjednica OV Neum Daniela Matić, župan Dubrovačko- neretvanske županije Nikola Dobroslavić i njegova zamjenica Žana Marenić, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, te načelnica općine Zažablje Maja Vrnoga. Uz njih kao predstavnike vlasti, sastanku su nazočili i predsjednik Međunarodnog povjerenstva za granice Božo Zovko, načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu i član Mješovite komisije za praćenje provođenja sporazuma između BiH i RH o pograničnom prometu Vladimir Popović, načelnik Uprave za operacije Veljko Lazić i zapovjednik Postrojbe granične policije (JGP) Neum Josip Šako.

Načelnik Jurković, kao inicijator i domaćin sastanka, na samom početku je pozdravio sve nazočne i zahvalio na odazivu. Predstavio je zahtjeve koje je Općina Neum uputila Međunarodnom povjerenstvu za granice, a to su prekategorizacije malograničnih prijelaza „Vukov klanac“ i „Duži- Imotica“ u međunarodne granične prijelaze u ljetnim mjesecima.

Kolege iz Metkovića i Zažablja su također podržali ovu inicijativu, i izrazili spremnost učiniti sve što je potrebno kako bi se ova prekategorizacija i omogućila.

Neum i Zažablje, kao dvije pogranične općine, su posebno upoznate s problematikom gužvi na graničnim prijelazima u ljetnom periodu, te su izrazili spremnost da se ispune svi zahtjevi koji su postavljeni od strane Međunarodnog povjerenstva, kako bi se olakšalo kretanje prije svega lokalnog stanovništva, a onda i turista.

Apsolutnu podršku i spremnost na bilo kakvu pomoć u realizaciji ovih zahtjeva je dao i župan Dubrovačko- neretvanske županije Nikola Dobroslavić. Župan se posebno zahvalio načelniku Jurkoviću na pozivu, i na nastojanju da se suradnja ovih susjednih općina, gradova i županija nastavi i poboljša. Glavni cilj ovih i ovakvih suradnji je olakšanje i poboljšanje uvjeta za ljude koji na tim prostorima žive i rade, a naravno i za turiste koji posjećuju naš Jadran.

Predsjednik Međunarodnog povjerenstva za granice Božo Zovko je pozvao da općine ispune uvjete koji još nisu ostvareni, a potrebni su za prekategorizaciju ovih malograničnih prijelaza, a podrška od strane Međunarodnog povjerenstva i njega kao predsjednika zasigurno neće izostati.

Na samom kraju načelnik se  zahvalio svima na posjetu, produktivnom sastanku, u nadi da sljedeći održimo kada budu ispunjeni uvjeti za prekategorizaciju.

Skip to content