+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Održana Nacionalna radionica o hitnome reagiranju (na incidente onečišćenja mora)

U organizaciji Regionalnog centra za žurne intervencije onečišćenja mora na Mediteranu (REMPEC) i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, 27. i 28. travnja 2021. godine održana je Nacionalna radionica o hitnom reagiranju (na incidente zagađenja/onečišćenja mora) za osoblje upravljačke razine i Sastanka nadležnih tijela zaduženih za Nacionalni plan reagiranja na iznenadna zagađenja/onečišćenja mora, u prostorijama hotela ˝Vapore˝ u Neumu.

Na samom početku Radionice svim sudionicima i organizatorima ovog važnog događaja uz ostale goste, obratio se i načelnik Dragan Jurković i izrazio zadovoljstvo da se ovakva Radionica održava upravo u Neumu, te je poželio uspješan rad i ugodan boravak svim sudionicima i gostima u našem gradu.

Radionica predstavlja jedan od početnih faza izrade prvog Nacionalnog plana za izvanredne situacije. Njen glavni cilj je upoznati sudionike s osnovnim načelima zagađenja/onečišćenja mora uljem/naftom, te spremnosti na reagiranje u tim slučajevima. Radionica ima za cilj informirati više dužnosnike koji će sudjelovati u razvoju NCP-a BiH, o njihovoj ulozi i odgovornosti u slučaju izvanrednih okolnosti.

Ovo je prva edukativna aktivnost ove vrste organizirana u BiH, a predloženi program Nacionalne Radionice izrazito je usmjeren na iznenadna/slučajna onečišćenja mora, uzimajući u obzir da se opasne i štetne tvari, osim nafte/ naftnih derivata, ne prevoze u morskom području BiH, tj u Neumu.

Radionici su nazočili i predstavnici Općine Neum: Josip Njavro, Božo Mustapić, zatim Marko Tapalović i Ante Džono kao predstavnici službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Neum, Ante Pavlović kao predstavnik Doma Zdravlja Neum, te predstavnici Lučke kapetanije Neum Stojan Šutalo i Ivica Grbešić.

Skip to content