+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Općini Neum u okviru Interreg MED programa odobrena dva projekta

Iz Direkcije za europske integracije BiH obaviješteni smo o rezultatima Javnog poziva Interreg MED programa, za koji je u svojstvu projektnog partnera, aplicirala Općina Neum. Aplikaciju za prijavu projekta za Općinu Neum izradila je Razvojna Agencija Nera d.o.o. Neum.
Glavni cilj programa Interreg MED je promicanje održivog rasta na mediteranskom području poticanjem inovativnih koncepata i praksi, razumne upotrebe resursa te podržavanjem socijalne integracije kroz integrirani i teritorijalno zasnovan pristup suradnje.

Općina Neum, kao i općinska razvojna agencija tako sudjeluje u 2 projekta :ALTER ECO PLUS i TOURISMED MED PLUS.

TOURISMED MED PLUS je projekt usmjeren na testiranje i prijenos poslovnog modela ribolovnog turizma kao načina za promicanje održivog pristupa turizmu, istodobno promičući očuvanje morskog ekosustava i turizma, i tradicionalne ribolovne kulture Mediterana.

Vodeći partner projekta je Valenciaport Foundation iz Španjolske, a partneri na projektu uz Općinu Neum su i PRISM Social Enterprise Ltd. Iz Italije, Petra Patrimonia Corsica iz Francuske, Azienda Autonoma di Soggiorno e Turismo di Termoli također iz italije, i Općina Ulcinj iz Crne Gore.

ALTER ECO PLUS- Cilj projekta je poboljšati ravnotežu između turističke atrakcije kao izvora gospodarskog rasta i očuvanja klasičnih vrijednosti mediteranskih gradova, te poticanje održivosti, kroz stvaranje alternativne turističke strategije. Projekt predviđa razvijanje službenog alata koji omogućuje izračunavanje ograničenja opterećenosti turističke destinacije i koji sugerira, na temelju rezultata, moguće primjenjive mjere za smanjenje opterećenja.

Općina Neum ima status pridruženog partnera na ovom projektu, i surađivati će sa projektnim partnerima iz mediteranskih zemalja: Italije, Španjolske i susjedne nam Republike Hrvatske.

Listu odobrenih projekata možete pogledati OVDJE.

Skip to content