+387 36 880 214 nacelnik@neum.ba
Premijer FBiH Novalić s ministrima u posjeti Općini Neum

Dionicu ceste Stolac-Neum danas su posjetili premijer Federacije BiH, Fadil Novalić skupa s pratnjom koju su činili federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić, načelnik Općine Neum Dragan Jurković te predsjednica općinskog vijeća Daniela Matić.

Nakon obilaska radova uputili su se u Grand Hotel Neum na službeni sastanak. Teme na sastanku su bile federalne ceste, infrastrukturna ulaganja na području Opčine Neum, požarišna područja i prevencija požara te mogućnosti razvoja na mikrorazini.

Na sastanku su osim njih, sudjelovali i pomoćnik načelnika za financije i gospodarstvo Vicko Jogunica, pomoćnik načelnika za stambeno – komunalne poslove, izgradnju i razvoj Josip Njavro, pomoćnik načelnika za graditeljstvo Goran Menalo te predsjednik Udruge hotelijera Branimir Butigan.

Po završetku sastanka prisutni su se obratili medijima.
„Mislim da je ovo bio jako koristan sastanak jer je održan s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo i ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem, predstavnicima dvaju ministarstava iznimno važnih za Općinu Neum. Načelnik Jurković nam je jasno izložio problematiku s kojom se susreće Općina Neum kako bi ovo postala još privlačnija destinacija za turiste. Nastojimo s federalne razine poboljšati komunikacijske veze s Neumom pa smo prema tome osigurali sredstva od 88,5 milijuna KM i do sljedeće turističke sezone bi ceste za Neum trebale biti gotove. Neum se jako brzo širi i mi smo dužni opskrbiti ga s dovoljnom količinom struje izgradnjom velike trafostanice koja će dugoročno riješiti tu problematiku. Još jedno bitno pitanje o kojem smo razgovarali jest prevencija požara. Mi ćemo s federalnog nivoa nabaviti dva ili tri aviona i dva helikoptera koja će biti na raspolaganju ovom području, a nalazit će se na aerodromu u Mostaru.“, istaknuo je premijer Novalić.

Nakon premijera obratila se ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.
„Danas smo posjetili cestu u izgradnji koja vodi do Neuma i smatram da je prometna komunikacija jako bitna za jedno turističko mjesto poput Neuma. Također, tu povezanost i komunikaciju ocjenjuju i Svjetski turistički forum i indexi koji hotele u Neumu jako dobro rangiraju u usporedbi i sa svjetskim hotelima. Ono što je trenutna problematika Neuma, a na kojoj se intenzivno radi, jest prometna komunikacija.“, izjavila je ministrica Đapo.

Na kraju se obratio i domaćin ovog sastanka, načelnik Općine Neum, Dragan Jurković.
„Otvorili smo dosta pitanja nama vrlo bitnih i očekujemo potporu s većih nivoa vlasti. Utvrdili smo modele za ostvarivanje projekata na koje smo aplicirali i na koje ćemo aplicirati u budućnosti. Imamo potporu premijera Novalića i ministara koji su danas došli u Neum. Ova prometna infrastruktura je vrlo bitna za Neum i s njezinim završetkom otvorit ćemo se prema unutrašnjosti.“, zaključio je načelnik Jurković.

Procjenjuje se kako će se po okončanju ceste od Stoca do Neuma putovati nešto više od 20 minuta, što je za Neum vrlo bitno.

Skip to content